субота, 07 січня 2017 11:44

Живописець помер у своїй майстерні у Святий вечір

Живописець помер у своїй майстерні у Святий вечір

6 січня у Тернополі помер відомий живописець та скульптор 73-річний Дмитро Стецько. Мертвим його знайшли у майстерні. Причина смерті поки не відома.

Про це у Facebook повідомила керівник прес-служби патрульної поліції Тернополя Оксана Смільська.

"Нині не стало Дмитра Стецька. Вічна пам'ять. Він таки не уявляв свого життя без своєї Віри…Нарешті вони знову зустрілися, але вже в світі кращому" – написала Оксана Смільська.

Дмитро Стецько збирався на вечерю до племінниці. Близько 17.00 вона телефонувала до нього, але Дмитро не відповідав. Племінниця поїхала у майстерню дядька і побачила через вікно, що він сидить на кріслі і не рухається. Вона викликала патрульних і швидку.

Дмитро Стецько народився в селі Полонна (нині Польща). Дитинство минуло на хуторі Драгоманівка на Тернопіллі. З 1973-го художник мешкає у Тернополі. Закінчив Львівське училище прикладного та декоративного мистецтва ім. Івана Труша.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер відомий письменник і критик

Тернопільського художника знали не лише в Україні, а далеко за її межами. Запрошували на найпрестижніші виставки. Твори цього майстра були представлені в кращих музеях України, у галереях і приватних колекціях близького і далекого зарубіжжя. Він — один із найяскравіших представників історичного живопису, за що зазнав переслідувань у 70-80-х роках ХХ ст. Творчість Дмитра Стецька не вписувалася у рамки соцреалізму, тому була відкинута як націоналістична. Та митець не переставав творити навіть тоді, коли в нього забрали майстерню.

Він наче жив у власному світі. Не терпів трафаретності у мистецтві, вимогливий і принциповий до себе й інших, мав власні переконання й ідеали, котрих завжди дотримувався. Дивлячись на світ очима філософа казав, що всі ідеї для творів зчитує з Космосу. Причому над картинами художник працював тижнями.

Мав дружину Віру Стецько, вона була мистецтвознавцем та журналістом. Померла 21 серпня 2016 року. .

Відійшов у вічність провідник Організації Українських Націоналістів Житомирщини 54-річний Олександр Прищепа. Мав цироз печінки. Хворобу від близьких приховував.
Зараз ви читаєте новину «Живописець помер у своїй майстерні у Святий вечір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути