пʼятниця, 10 травня 2019 10:20

"Вибивав більшу зарплату для артистів": прощаються з екс-міністром культури

Сьогодні, 17 травня поховають екс-міністра культури Юрія Богуцького, який помер у 66 років.

Автор: фото надане Ілоною Сиваш
  Київ: прощаються з Юрієм Богуцьким, який був тричі міністром культури
Київ: прощаються з Юрієм Богуцьким, який був тричі міністром культури

Прощання з ним розпочнеться о 12-й годині у Національній філармонії України. Через дві години в Успенському соборі Києво-Печерської лаври відбудеться поминальна літургія. Поховають Юрія Богуцького на Звіринецькому кладовищі.

"Він завжди відстоював галузь культури. Працюю в Національній капелі бандуристів. Богуцький постійно захищав Національні колективи в плані фінансування. Вибивав більшу зарплату для артистів, особливо при Ющенку. Не дозволяв її урізати. Виділяв кошти не лише на зарплату, а й на гастролі. Ми, артисти, молилися на нього", - говорить Gazeta.ua артист Національної заслуженої капели бандуристів України Ярослав Чорногуз.

Юрій Богуцький тричі був міністром культури. Заснував інститут культурології, де викладав.

"Назавжди запам'ятаю 1 грудня 2015 року, коли вперше почала працювати з Юрієм Петровичем. Тоді зрозуміла, що у мене з'явився не просто керівник, а наставник. З ним можна було порадитися із будь-якого питання, попросити допомоги. Юрій Петрович умів глибоко співпереживати. Навчив як працювати, як поводитись з людьми. Кожного дня у нас в приймальні були відвідувачі, кожного дня телефонні дзвінки, всі просили про допомогу. Він ніколи нікому не відмовляв, завжди всіх вислуховував і підтримував", - розповіла Gazeta.ua помічник покійного Ілона Сиваш.

Юрій Богуцький родом з села Миколаївка Великолепетиського району Херсонської області. Вивчився на режисера, а згодом на політолога.

Автор: фото надане Ілоною Сиваш
  Київ: прощаються з Юрієм Богуцьким, який був тричі міністром культури
Київ: прощаються з Юрієм Богуцьким, який був тричі міністром культури

Хотів, щоб культура України була представлена в усьому світі. Любив ансамбль українського танцю ім. Вірського та хор ім. Вірьовки.

"10 років тому навчалася на студії при хорі Вірьовки. Коли розспівувалась у коридорі перед дзеркалом, підійшов Юрій Степанович і каже: "дитино, ти що співаєш? Буде з тебе артистка". Через 3 роки стала артисткою хору вірьовки. Знову зустрілися. Мовив: "приємно, що ти не протерла дарма куплені мамою штани за партою, а добилася висот і стала артисткою хору Вірьовки", - згадує солістка Національної філармонії України Ярослава Руденко. - Попри свої досягнення і свою велич, він залишався простим, доступним. Його смерть змусила задуматися, що треба вчасно при житті говорити один одному дякувати та казати добрі слова. А не тоді, коли помираємо".

Автор: фото надане Ілоною Сиваш
  Київ: прощаються з Юрієм Богуцьким (зліва), який був тричі міністром культури
Київ: прощаються з Юрієм Богуцьким (зліва), який був тричі міністром культури

Юрію Богуцькому вдавалось залишатись на високих посадах при всіх урядах та президентах України. Останнім часом був радником президента Петра Порошенка з питань культури. До нього був радником екс-президента Віктора Януковича. За президентства Віктора Ющенка був заступником глави Секретаріату президента. Також був радником у екс-президента Леоніда Кучми та помічником першого президента Леоніда Кравчука.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер лікар-засновник репродуктивної медицини в Україні

14 травня не стало екс-міністра культури Юрія Богуцького. Помер після тривалої хвороби на 67 році.

На початку весни йому зробили операцію, останнім часом він перебував у комі.

Богуцького тричі призначали міністром культури: обіймав цю посаду 1999-го, із 2001-го до 2005-го та у 2006–2007-х.

Зараз ви читаєте новину «"Вибивав більшу зарплату для артистів": прощаються з екс-міністром культури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути