пʼятниця, 16 квітня 2021 09:00

Наприкінці життя королівський художник малював темні видіння

Наприкінці життя королівський художник малював темні видіння
Художник з кожним роком життя малював картини у темніших кольорах. Фото: pixabay

Іспанський живописець і гравер Франсіско-Хосе-де Гоя помер 16 квітня 1828 року.

Батько був майстром із позолоти, а мати — дочкою збіднілого дворянина. Дитинство художника минуло в її будинку. Орієнтовно 1749 року сім'я купила будинок у місті Сарагоса й за кілька років переїхала туди.

1760 року 14-річний Гоя вступив на навчання до художника Хосе Лухана. У Мадриді брав участь у дуелях. Після одної з них утік до Рима. Там 1771 року виборов 2-ге місце в художньому конкурсі, організованому містом Парма. Пізніше цього ж року він повернувся до Сарагоси й намалював фрески в кількох храмах міста. Він навчався у Франсіско Баєу-і-Субіас і у його малюнках почали з'являтись ознаки витонченої тональності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Картину Ван Гога, яку не бачили 133 роки, продали за рекордну суму

1786 року Гою призначили художником у дворі Карлоса III, а 1789-го — художником у дворі Карлоса IV. Він малював іспанську королівську родину, зокрема Карлоса IV Іспанського та Фердінанда VII. Теми робіт різноманітні: від веселих святкувань для гобеленів та ескізів карикатур, до змалювання сцен війни ітрупів. Ця еволюція показує те, як ставав дедалі похмурим настрій художника.

"Сон розуму породжує чудовиськ" — підписав він серію гравюр "Капрічос". На ній зобразив багато темних видінь. Це стало наслідком його важкої лихоманки 1792 року, після якої художник оглух і заглибився в себе. Упродовж 5 років одужання він багато читав про Французьку революцію та її філософії.

2 найвідоміші картини Франсіска Гої є "Маха оголена" й "Маха одягнена". Вони зображують одну й ту саму жінку в тій самій позі відповідно оголену й одягнену.

"Мені вже 80 років, а я все ще навчаюся", — казав художник на заході життя. Майже перед смертю він зробив кілька швидких ескізів на літографічному камені — це були сцени бою биків.

17 березня 1901-го в Парижі розпочалася виставка 71 роботи голландського художника Вінсента ван Гога. Експресивні картини стали сенсацією у світі мистецтва. 11 років перед цим, мало кому відомий художник ван Гог покінчив життя самогубством.

Зараз ви читаєте новину «Наприкінці життя королівський художник малював темні видіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути