понеділок, 22 лютого 2021 08:15

Помер мореплавець, на честь якого назвали Америку

Помер мореплавець, на честь якого назвали Америку
Мореплавець вірив, що відкрив великий півострів, оминувши який можна потрапити в Індійський океан. Фото: pixabay

22 лютого 1512 року в Севільї у віці 58 років помер флорентійський мореплавець Амеріго Веспуччі.

Він був учасником декількох експедицій до берегів Південної Америки, яку назвав Новим Світом.

Походив зі знатної, але збіднілої родини. Отримав домашню освіту гуманітарного спрямування і в 1491 році приїхав до іспанського міста Севілья. Займався банківсько-фінансовими справами родини Медічі. Готував другу і третю експедицій Христофора Колумба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уперше Антарктиду подолали пішки

Скільки плавань здійснив Веспуччі, точно невідомо. Але з травня 1499 року по червень 1500 року він був навігатором у експедиції Алонсо де Охеда, яка на чотирьох кораблях відправилась з Іспанії на Південний Захід. Однак, біля узбережжя сучасної Гаяни експедиція розділилась, і корабель Веспуччі пішов на південь. Проминувши устя Амазонки, він досягнув сучасного мису св. Августина, звідки повернув назад і через Трінідад та Гаїті прибув до Іспанії.

Мореплавець вірив, що відкрив великий півострів, оминувши який можна потрапити в Індійський океан, тому звернувся до іспанського уряду за підтримкою в організації нової експедиції в Індію. Йому відмовили і він пішов служити королю Португалії. З його допомогою 13 травня 1501 року Веспуччі відправився у свою другу експедицію, під час якої досягнув північного узбережжя Бразилії і, за його твердженням, не підкріпленим іншими свідченнями, устя ріки Ла-Плата і Патагонії, сучасна Аргентина.

Славу в Європі Веспуччі принесли не стільки його експедиції, скільки описи відкритих ними земель Нового Світу, викладені у книзі "Записки про подорожі" і опубліковані в 1504 році в Лотарінгії. У 1507 році німці Мартін Вальдземюллер і Матіас Рінгман надрукували карту світу, на якій Новий Світ назвали іменем Веспуччі — Америка.

16 лютого 1960 року підводний човен USS Triton починає операцію Sandblast - 1-шу навколосвітню подорож під водою. USS Triton - єдиний американський підводний човен з 2 ядерними реакторами. Його проєктували як підводний човен радіолокаційного дозору. Згодом його переобладнали в багатоцільовий.

Зараз ви читаєте новину «Помер мореплавець, на честь якого назвали Америку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути