понеділок, 14 січня 2019 05:20

Помер легендарний український штангіст, яким захоплювався Шварценеґґер

Автор: З відкритих джерел
  Українець Леонід Жаботинський за свою спортивну кар'єру встановив 19 світових рекордів
Українець Леонід Жаботинський за свою спортивну кар'єру встановив 19 світових рекордів

Українського штангіста знала вся планета. Леонід Жаботинський здобув два олімпійських золота, чотири рази ставав чемпіоном світу. Виступаючи у надважкій вазі встановив 19 світових рекордів, 20 Радянського Союзу та 58 рекордів України.

Він народився 28 січня 1938 року на Сумщині. Вперше виступив на чемпіонаті Української РСР з важкої атлетики у 1957 році, а вже через рік (у 1958-му) став майстром спорту. У 1963 році встановив перший світовий рекорд (165 кг в ривку).

Як для важкоатлета мав дуже високий зріст – 194 см. При вазі у 154 кг (на токійській Олімпіаді) він виглядав справжнім гігантом. Безумовно, його виступи привертали не лише спортивним напруженням, але ще і небувалою видовищністю.

Усе життя виступав за українські клуби СКА – Запорізький, Київський, Одеський. Довго жив у Запоріжжі і називав це місто рідним.

Я - українець, і всі свої перемоги присвятив Україні і тому місту, де я жив і живу в даний час, - казав Леонід Іванович.

Був важкоатлетом-інтелектуалом, здатним не просто підняти величезну вагу, але і прорахувати стратегію протистояння з суперником, зуміти обійти його за сумою взятих кілограмів. Саме так на Олімпіаді в Токіо у 1964 році зумів обійти свого головного конкурента, іншого суперважкоатлета і живу легенду – Юрія Власова.

Автор: З відкритих джерел
  Важкоатлети Юрій Власов, Леонід Жаботинський і американець Норберт Шеманскій (зліва направо) під час вручення нагород на XVIII Олімпійських іграх в Токіо. 1964 рік.
Важкоатлети Юрій Власов, Леонід Жаботинський і американець Норберт Шеманскій (зліва направо) під час вручення нагород на XVIII Олімпійських іграх в Токіо. 1964 рік.

"Хто не бачив поєдинку Власова і Жаботинського, то не бачив Олімпіади", – так писали у 1964 році японські газети, захоплюючись головною подією тих Ігор, чудовим і інтригуючим єдиноборством між двома великими важкоатлетами з України. На думку багатьох експертів і просто любителів спорту, саме протистояння цих двох найсильніших людей планети і стало подією номер один токійської Олімпіади.

Коли у 1965 році атлет виступав на спортивному турнірі у Відні, до нього підійшов 17-річний юнак і взяв автограф. Ним виявився Арнольд Шварценеггер. Леонід Іванович, на відміну від австрійця, не запам'ятав цієї зустрічі і був дуже здивований, коли у 2004 році отримав телеграму із запрошенням приїхати до нього в гості від губернатора американського штату Каліфорнія, всесвітньо відомої голлівудської зірки Арнольда Шварценеггера. Той, коли спортсмени зустрілися, власне, і розповів Жаботинському про цей давній випадок у Відні і висловив своє щире захоплення успіхами українського важкоатлета.

З самого дитинства я за тебе вболівав. Навіть під час токійської Олімпіади, хоча там виступали Норберт Шеманскі і Губнер. За них теж, звичайно, переживав, але мені чомусь хотілося, щоб виграв ти, - сказав тоді Шварцнеггер.

Впродовж усього життя Леонід Жаботинський багато часу присвячував роботі з молоддю, всіляко популяризував спорт, займався педагогікою.

13 січня 2016 року спортсмен переніс операцію з видалення частини тромбованого кишківника. Помер легендарний важкоатлет у ніч на 14 січня 2016 року у Запоріжжі. Похований на Першотравневому кладовищі міста.

У рідному Запоріжжі є вулиця імені Леоніда Жаботинського. Також 26 жовтня 2017-го українському спортсменові відкрили пам'ятник, який виготовлений з бронзи у натуральний зріст чемпіона.

23 січня 2108 року в обіг ввели монету номіналом 2 гривні, присвячену Леоніду Жаботинському. Вона належить до серії "Видатні особистості України".

Першим чемпіоном світу з боксу став уродженець України. Технічним нокаутом в дев'ятому раунді він переміг американця Денні Крамера і став чемпіоном світу серед боксерів-професіоналів у напівлегкій вазі.

Зараз ви читаєте новину «Помер легендарний український штангіст, яким захоплювався Шварценеґґер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути