середа, 09 червня 2021 13:06

"Пройшов підпілля, табори. Не зламався" - помер член ОУН Орест Васкул

Помер голова Київського крайового Братства ветеранів ОУН-УПА Орест Васкул. Його серце зупинилося у вівторок, 8 червня.

Автор: facebook.com/yuriy.syrotyuk
  Помер 93-річний Орест Васкул
Помер 93-річний Орест Васкул

Васкул, який був багаторічним членом Головного проводу ОУН (б) та головою Теренового проводу ОУН (б) в Україні, помер на 94-му році. Про це повідомив політик Юрій Сиротюк у Facebook.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер останній визволитель Аушвіцу - найбільшого табору смерті

"Ідуть останні учасники та свідки великої епохи ОУН-УПА. До Небесного воїнства доєднався Орест Васкул. Лише нещодавно відзначали його 93-річчя. Бог дав народитися йому, коли вже була заснована ОУН. Лупити московських окупантів ще 1944-го. Потрапити в полон і втекти з нього. Пройти підпілля. Табори. Не зламатися", - написав екснардеп.

Орест Васкул народився 28 травня 1928 року в селі Серафинці Коломийського району Івано-Франківської області у сім'ї вчителів. 1942-го вступив у ряди Юнацтва ОУН, з 1943 року - член ОУН (б).

1943-го Васкул добровільно записався у дивізію "Галичина", був одним із наймолодших дивізійників. У бою під Бродами був контужений, потрапив у полон, засланий до Башкирської АССР. Згодом втік звідти. У 1947 році був заарештований знову та засуджений до 25 років таборів і п'яти років позбавлення прав. Більшу частину просидів у бараках посиленого режиму.

Був звільнений 25 червня 1956-го. Повернувся до України, де знову зазнав переслідувань, відтак повернувся до Воркути. З 1968 року проживав у селі Ясногородка Київської області. 8 лютого 1984 року був знову заарештований за антирадянську діяльність. Судили в Києві й дали 11 років в'язниці. Сидів у тюрмі в Алчевську Луганської області. 26 грудня 1987-го був звільнений.

2006 року балотувався під час виборів до Верховної Ради. У 1995-2010 роках був членом Головного Проводу ОУН (б) та головою Теренового Проводу ОУН (б) в Україні. З 1992-го - голова Київського крайового братства ОУН-УПА та член головної Булави Всеукраїнського братства ОУН-УПА.

Зараз ви читаєте новину «"Пройшов підпілля, табори. Не зламався" - помер член ОУН Орест Васкул». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути