понеділок, 07 червня 2021 10:12

Помер останній визволитель Аушвіцу - найбільшого табору смерті

Помер останній визволитель Аушвіцу - найбільшого табору смерті
Останній визволитель Аушвіца Давид Душман помер у віці 98 років. Фото: stmegi.com

Помер останній солдат, який брав участь у звільненні нацистського концтабору Аушвіц, 98-річний Давид Душман. Він пішов із життя 5 червня в лікарні в Мюнхені.

Про це повідомила Єврейська культурна громада Мюнхена.

"Душман був на передовій, коли 1945 року викрили концтабір нацистів. Він був одним із визволителів Аушвіцу та врятував незліченні життя. Залишаємося йому глибоко вдячні. Ми збережемо пам'ять про нього", - йдеться в заяві.

27 січня 1945 року він брав участь у звільненні табору в лавах Червоної армії. Тоді йому був 21 рік. Душман розповідав, що танком повалив огорожу в концтаборі, а потім ділився їжею з в'язнями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Звільнили найбільший табір смерті

"Коли ми прибули, то побачили огорожу та цих нещасних людей. Ми прорвали паркан танками. Вони всі стояли у формі в'язнів, тільки очі було видно – це було страшно і жахливо", - згадував чоловік.

За його словами, він не знав про існування табору Аушвіц до моменту визволення полонених. Лише після війни Душман дізнався про те, якими жорстокими були нацисти в концтаборі.

Душман був одним із 69 людей зі своєї дивізії, які пережили Другу світову війну. Його батько став жертвою репресій Сталіна – він помер у радянському таборі. Після війни Давид Душман займався фехтуванням. 1951 року він став найкращим фехтувальником СРСР, а потім із 1952-го по 1988 рік тренував жіночу збірну з фехтування Радянського Союзу.

Один із найбільших нацистських концтаборів Аушвіц існував із кінця травня 1940-го до січня 1945 року. Він був розташований біля польського міста Освенцима. У концтаборі закатували та вбили понад 1,1 млн людей – більшість були євреями.

Кількість жертв науковці підрахували в непрямий спосіб — вони проводили вивчення списків на депортацію та підрахунок даних про прибуття потягів із в'язнями в Освенцим. На місці концтабору розташований музей.

Зараз ви читаєте новину «Помер останній визволитель Аушвіцу - найбільшого табору смерті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути