субота, 06 червня 2020 15:27

Померла дружина легендарного режисера Сергія Параджанова

Померла дружина легендарного режисера Сергія Параджанова
Світлана Щербатюк-Параджанова померла на 82-му році життя у Києві у суботу, 6 червня. Фото: Юрія Мечитова

Дружина легендарного режисера Сергія Параджанова – Світлана Щербатюк-Параджанова померла на 82-му році життя у Києві у суботу, 6 червня.

Останні роки вона жила разом із сином Суреном Параджановим у власній квартирі на вулиці Пирогова, 2 в центрі столиці.

Про смерть пані Світлани повідомив кінотеатр "Ліра" у Facebook.

"На жаль, змушені повідомити сумну звістку. Сьогодні, 6 червня 2020 року, відійшла у вічність Світлана Щербатюк - дружина Сергія Параджанова", - йдеться у дописі кінотеатру "Ліра".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мирослава Скорика поховали на Личаківському цвинтарі у Львові

У цей важкий день процитуємо кінознавицю Оксану Мусієнко, яка у публікації "Роздуми над книжкою "Сповідь" згадує про своє знайомство зі Світланою Іванівною:

"З нею я познайомилась, уже навчаючись в університеті. А потоваришували ми вже в інші часи, коли Сергій опинився за ґратами. Мені прикро, коли у примітках до видань, присвячених майстру, читаєш: "С. Щербатюк, колишня дружина Параджанова". Світлана ніколи не була "колишньою". Навіть коли вони офіційно розлучилися, вона залишилась для Сергія матір'ю його коханого сина Сурена. Та головне, її любов і підтримку він відчував усі роки ув'язнення. Може, без них він і не вижив би. Я про себе називала Світлану "декабристкою". Так, їй було що втрачати, коли вона відверто і неоднозначно заявила про те, що не збирається рвати стосунки з батьком свого сина. Вона втратила роботу в університеті, де викладала російську для іноземців, стала "невиїзною". Але вона не припинила листування з ув'язненим, не перестала передавати до зони посилки і, головне, битися в усі двері, щоб хоч якось полегшити долю Сергія".

Світлана Щербатюк-Параджанова народилася 5 вересня 1938 року. Донька працівників дипломатичних місій (зокрема, у Канаді). Заміж вийшла у 16 років, за фахом — перекладач, працювала, зокрема, викладачем російської мови для іноземців.

Зараз ви читаєте новину «Померла дружина легендарного режисера Сергія Параджанова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути