Ексклюзиви
неділя, 14 жовтня 2018 05:20

Помер українець, який осідлав комету

Автор: Дмитро Ларін/УП
  Ім'ям Клима Івановича Чурюмова названо малу планету № 2627 (1984)
Ім'ям Клима Івановича Чурюмова названо малу планету № 2627 (1984)
У ніч з 13 на 14 жовтня 2016 року помер український астроном і дитячий письменник, першовідкривач комет Чурюмова-Герасименко та Чурюмова-Солодовникова Клим Іванович Чурюмов.
23 жовтня 1969 року астроном Клим Чурюмов у Києві в результаті вивчення фотопластинок комети 32P/Комас Сола, знятих астрономинею Світланою Герасименко в Алма-Атинській обсерваторії у вересні того ж року, відкрив комету Чурюмова Герасименко.
Через 45 років саме на неї буде здійснена посадка першого в історії космічного зонду на комету.
Комета має діаметр ядра: 3×5 км. Рухається зі швидкістю 18 км на секунду. Належить до родини Юпітер. Класифікується як пильна комета зі співвідношенням викинутих пилу до газу приблизно 2:1. Відстань між кометою і Землею – 510 млн км.
Автор: Fb Радіо Аристократи
  Так виглядала б комета над Лос-Анджелесом
Так виглядала б комета над Лос-Анджелесом

"У нас на руках було 5 негативів, тобто 5 підтверджень відкриття. Свої дані ми надіслали в Америку і Ленінград, в Інститут теоретичної астрономії. Приємно, що із США прийшла телеграма. Навіть вирахували орбіту і одразу на всіх обсерваторіях знайшли", – розповідав вчений.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штучний інтелект допоміг астронавтам з важливим відкриттям

Через 35 років після відкриття до ядра комети Чурюмова-Герасименко запустили космічний апарат "Розетта". Його частина – космічний модуль Philae – 12 листопада 2014 року здійснила першу в історії посадку на ядро комети. За цією унікальною подією у прямому ефірі слідкував весь світ.

"То на якогось звіра схожа. А з іншого ракурсу – на космічний гриб або черевик. Якщо дивитися на кратер, то схожа на макітру", - говорив Клим Іванович, розглядаючи мініатюрний глобус комети.

Автор: Дмитро Ларін/УП
  Комета Чурюмова-Герасименко - перша в історії, на яку приземлився космічний зонд
Комета Чурюмова-Герасименко - перша в історії, на яку приземлився космічний зонд

Серед досягнень астронома є ще одна комета. Він відкрив її у 1986 році разом із вченим Валентином Солодовниковим. Однак досліджувати це небесне тіло була змога лише в 1986-1987 роках – наступного разу воно наблизиться до Землі через 35 тисяч років.

Дослідження комети Чурюмова-Герасименко дає стільки матеріалів, що розшифровувати їх доведеться ще багато років. Вперше буде детально вивчена внутрішня будова ядра комети та властивості його речовини. Для науки це важливо, адже комети, як відомо, – це по суті величезні брили льоду, завдяки яким на планеті колись з'явилася вода, зародилося життя. Ці небесні тіла є носіями надзвичайно цінної інформації про утворення Сонячної системи.

Відео посадки космічного модуля Philae на комету Чурюмова-Герасименко:

Вчені відкрили нову планету з таємничим сяйвом. Помітили її за допомогою радіосигналів. Планета випромінювала незвичайне сяйво.

Зараз ви читаєте новину «Помер українець, який осідлав комету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути