Ексклюзиви
вівторок, 19 червня 2018 13:15

Помер письменник Іван Драч

 

У вівторок, 19 червня, помер письменник, громадський діяч, перший голова Народного Руху України Іван Драч. Його серце зупинилося на 82-му році життя після важкої хвороби. Він лікувався у київській клініці "Феофанія".

"Помер уранці. Значить, не нажився, - написав у Facebook кінокритик Сергій Тримбач. - Ще учора ввечері я говорив з дружиною, Марією Михайлівною. Надія лишалась, одначе ж сталося те, що сталося".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми вели подвійне життя - ненавиділи владу і не робили різких рухів" - Іван Драч

Співчуття висловив президент Петро Порошенко.

"Один із найяскравіших поетів з когорти шістдесятників, прозаїк, кіносценарист, громадський діяч – це все замалі категорії для митця його масштабу. Перш за все, це була Людина, яка тонко відчувала Україну та її душу", - написав президент.

Іван Федорович заповів поховати його у рідному селі Теліженці, поряд з могилою сина Максима.

Іван Драч народився в селі Теліжинці Тетіївського району на Київщині. Після школи викладав російську мову й літературу в семирічці села Дзвеняче Тетіївського району. З Київського університету відрахували за політичні погляди. Закінчив Вищі сценарні курси в Москві. Майже 30 років був членом КПРС. 1983-го отримав Державну премію СРСР з літератури за збірку віршів російською мовою "Зеленые врата". Працював сценаристом на кіностудії імені Олександра Довженка. З 1989-го по 1992-й був співголовою Народного руху України – разом із В'ячеславом Чорноволом і Михайлом Горинем. Депутат Верховної Ради трьох скликань. Автор 20 поетичних збірок. Лауреат Шевченківської премії. Має звання "Герой України". Жив у Києві та Кончі-Озерній. Любив собак.

Дружина Марія – математик. Син Максим був лікарем, загинув 2009 року – за нез'ясованих обставин отримав черепно-мозкову травму. Донька Мар'яна очолює українську службу радіо­станції "Свобода", живе у Празі. Залишилися внуки – 10-річна Марта, Марія, 12 років і 20-річний Іван.

Зараз ви читаєте новину «Помер письменник Іван Драч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути