понеділок, 30 жовтня 2023 09:35

Помер неокласик Юрій Клен

Помер неокласик Юрій Клен

Справжнє ім'я неокласика Юрія Клена - Освальд Бургардт. Український поет, перекладач, літературний критик. Родом із села Сербинівці Жмеринського району Вінницької області. Походить із сім'ї німецьких протестантів купця-колоніста Фрідріха Бурґгардта та Каттіни Сідонії Тіль. Домашньою була німецька мова.

Закінчив першу Київську гімназію і вступив на історико-філологічний факультет університету Св. Володимира. У період Першої світової війни Освальда, як німецького підданого, вислали до Мар'їної Гори Архангельської губернії. Повернувшись 1918-го до Києва, він закінчив навчання в університеті, вступив до аспірантури, викладав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер автор кращого путівника Києвом

У 20-ті роки Бургардт належав, за образним висловом його побратима по перу Миколи Драй-Хмари, до "п'ятірного ґрона" неокласиків. 1931-го митець емігрував в Німеччину. Невдовзі у львівському журналі "Вісник" з'явилися його сонети, підписані псевдонімом Юрій Клен.

Будучи німцем за народженням, він вважав себе українцем за духом і присвятив своє життя і творчість Україні.

Його називали живим мостом між репресованими друзями, митцями Західної України та діаспорою.

"Предків не маєш? – Тож будь тепер сам собі предок.
Люди забули легенди? Нову їм створи.
Втратили віру? Кресли на скрижалях їм кредо.
Щезли герої? Меча тоді в руки бери".

Головний твір Юрія Клена - "Попіл імперій", широкомасштабний літопис драматичних процесів XX ст. У ньому розкривається неспростовна закономірність краху монархічних і деспотичних надцержав-потвор. Трагічне знищення української культури у добу сталінізму, нелюдська жорстокість Другої світової війни - центральна тема твору.

З травня 1947-го і до смерті Юрій Клен працював головним редактором літературного журналу "Літаври" (виходив у Зальцбурзі, Австрія). За життя поета світ побачило 5 чисел журналу.

Напередодні смерті виступав у таборі Карлсфельді поблизу Мюнхена. Тримався сором'язливо та скромно. Приїхав дуже застудженим. Мав запалення легенів. В останню хвилину зауважив, що найчастіше у житті відчував голод. Помер 30 жовтня 1947-го у віці 56 років.

Іменем Юрія Клена названі вулиці у Вінниці та Києві.

Помер голос Народного Руху України Петро Осадчук. "Вище України - тільки небо. Але й небо над Україною — також Україна!" - казав він.

Зараз ви читаєте новину «Помер неокласик Юрій Клен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути