вівторок, 01 червня 2021 12:03

"Писав роман. Не завершив" - колеги згадують Михайла Слабошпицького

"Писав роман. Не завершив" - колеги згадують Михайла Слабошпицького
30 травня помер український письменник, літературознавець та громадський діяч Михайло Слабошпицький. Йому було 74 роки. ФОТО: Facebook

30 травня від онкологічного захворювання помер український письменник, літературознавець, громадський діяч, член Національної спілки письменників України Михайло Слабошпицький. Йому було 74 роки.

Gazeta.ua зібрала спогади про письменника.

"Разом з Михайлом Федотовичем працював дев'ять років. Він був людиною-святом. Умів не лише генерувати ідею, а й втілювати її. Якось із письменником Сергієм Грабарем зайшли до Михайла Федотовича на нараду. Під час розмови народилась ідея і він її одразу запалив. Спонукав власним прикладом, діяти, реалізовувати її. Він був майстром розмовного жанру, хоч зізнавався, що красномовство до нього не одразу прийшло і раніше мав страх перед публікою, в що, звісно, важко було повірити", - розповів письменник і журналіст Павло Щириця.

Михайло Слабошпицький очолював видавництво "Ярославів Вал", був виконавчим директором Ліги українських меценатів, співголовою координаційної ради Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика.

"Його вистачало на це все і, звичайно, як письменник хотів творити. Михайло Федотович писав роман під робочою назвою "Основний час", але, на жаль, не завершив його. Він мав багато планів. Хоча говорив про себе, що песиміст і фаталіст, насправді був оптимістичного складу. Був діяльною людиною, не міг сидіти без справи. Мав сильний ген працелюбності, часто працював без вихідних і свят. Михайло Федотович казав про себе, що напевно був австрійським офіцером в минулому житті - завжди обов'язковий, "застебнутий на всі ґудзики", завчасно приходив на зустрічі і намагався всіх до того навертати. Гуртував навколо себе цікавих і талановитих людей, умів відкривати нові імена, помічав молодих авторів. Я називав його книгодайнним, тобто людиною яка творила книжку в плані написання і видання", - додав Щириця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це ганьба на весь світ" - Михайла Слабошпицького не можуть поховати

Михайло Слабошпицький був автором понад 20 книжок. 2005 року отримав Шевченківську премію за роман - біографію "Поет із пекла".

"Для мене Михайло Слабошпицький був близькою і важливою людиною. Михайло Федотович знав мене як звичайну журналістку, але ставився, як до когось давно знайомого, по-справжньому свого. "О, Жанна!" - щоразу впізнавав і, вітаючись, завжди усміхався, обіймав, і спитати, як справи, обов'язково знаходив час. Я була вдячна за таку приязнь. Бо ким була проти нього? Та, певно, в тому-то й велич людини: не вивищуватись над меншим, а підвищувати меншого до себе вже своєю присутністю", - згадала журналістка Жанна Куява.

У покійного залишились дружина Світлана Короненко і троє дітей від попередніх шлюбів – донька Іванна, сини Мирослав та Святослав.

Михайло Слабошпицький помер у 74 роки. Він - член Національної спілки письменників України, лауреат національної премії імені Тараса Шевченка (2005), за роман-біографію "Поет із пекла". Серед його робіт – документальна, публіцистична та біографічна проза, а також численні твори для дітей.

Зараз ви читаєте новину «"Писав роман. Не завершив" - колеги згадують Михайла Слабошпицького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути