вівторок, 27 червня 2017 23:11

"Ненавиджу 2014-й рік" - останнє інтерв'ю Сергія Якутовича
13

Сергій Якутович у власній майстерні. грудень 2014-го
Фото: Ельдар Сарахман
Сергій Якутович у власній майстерні. грудень 2014-го
Сергій Якутович у власній майстерні. грудень 2014-го

"Я ненавиджу 2014 рік. Він найстрашніший у моєму житті. Мене розстріляли". - казав художник Сергій Якутович.

В грудні 2014-го Сергій Георгійович дав останнє годинне інтерв'ю журналу "Країна". Останні два роки мало спілкувався з журналістами, хворів.

"Приходять друзі сина з дітьми, а в мене нічого нема. Мій проект закінчився. Я не знаю, чого хочу. Все життя знав. Не тому, що хотів успіху, – весь час провокував себе на щось інше. Зараз абсолютно пасивний. Хочемо з Антоновими друзями витягнути роботи сина й перевезти сюди. У Франції вони нікому не потрібні. Моя невістка звезла у квартиру всі його картини – їх там понад 150. Для цього зараз живу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сидить Мазепа і лічить усе мертве

Попри смерть сина в січні 2013-го Якутович уважно стежив за подіями на Майдані, переживав.

"Антон приїхав 15 вересня – на мамині роковини. Запитав його: на скільки приїхав? Він каже: "Боюсь, назавжди". Цей рік у мене за кольором – усі градації сірого. Також срібний і пурпуровий. Це два кольори гідності і шляхетності".

"Коли читаєш історію України – усе те саме. Все повторюється тому, що Україна ніколи не була державою. Що відбулося 1918 року – не могли домовитися. Гетьман Скоропадський – єдина людина, що прийшла й запропонувала заспокоїтися, дисциплінуватися. Він за сім місяців зробив більше, ніж наш президент (Янукович - Gazeta.ua).

"Ми так часто сиділи з сином – один мольберт і другий мольберт. Антон пише, потім я забираю, закінчую, бо він захворів. Він нічого не говорив, тільки "піду посплю трошки". Шкодую, що не записували наші розмови, коли він жив тут останні місяці. Антон був справжній художник. Я більше імпровізатор: дайте тему, зіграю вам на скрипці що завгодно. Зараз мені не хочеться грати на скрипочці. Немає кому доводити, що можеш. Раніше доводив синові."

Повне інтерв'ю Сергія Якутовича читайте в найближчих номерах журналу "Країна"

27 червня у Києві на 65-му році життя помер відомий графік і художник Сергій Якутович. Поховання відбудеться 29 червня на Байковому цвинтарі

Зараз ви читаєте новину «"Ненавиджу 2014-й рік" - останнє інтерв'ю Сергія Якутовича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути