Ексклюзиви
вівторок, 13 березня 2018 05:05

Найстаріша жінка планети 8 років готувалася до смерті

Найстаріша жінка планети 8 років готувалася до смерті
Катерина Козак була найстарішою жінкою планети до 13 березня 2014-го. Фото: Уніан

"Баба Катя померла через серцеву недостатність. Два дні перед тим вона погано їла, а в день смерті дуже багато пила води. Але до неї повернулася світла пам'ять - всіх дізнавалася, з усіма поговорила", - так згадувала Катерину Козак двоюрідна правнучка Світлана Сирохман.

Українка Катерина Козак була найстарішою жінкою на планеті до 2014-го року. Її внесли до Книги рекордів Гіннеса. Померла на 118-му році життя.

Пережила часи Австро-Угорської імперії, Західноукраїнської Народної Республіки, другої Речі Посполитої, Радянського Союзу, добре пам'ятає Першу і Другу світові війни. Родичі стверджували, що баба ніколи не приймала ліків. Лікувалася традиційно калиною, малиною, чаями. Завжди думала про хороше. Любила просту їжу, особливо, пшоно.

"Смерть мене не бере — боїться. Хоча один рецепт довголіття є: не цуратися ніякої праці. Особливо корисно трудитися на землі: торкаєшся її босими ногами, віддаєш погану енергію, хвороби, а взамін набираєшся сили й здоров'я", - казала Катерина Козак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Попрощалися із 8 бердичівлянами, які почаділи в будинку

Перед смертю проживала в сім'ї племінниці Олени Буряк, якій за 80. Та розповідала, що тітка завжди прокидалася до сходу сонця, лягала опівночі і все життя поралася на землі, в школі не навчалася, до виходу на пенсію працювала в місцевому колгоспі.

До кінця днів могла сама шила, вдягала нитку в голку. Єдине, що її турбувало - поганий слух.

Катерина Козак народилася в селі Хотимир Тлумацького району Івано-Франківської області e XIX столітті, 14 лютого 1897 року. Усе життя пропрацювала в колгоспі. Заміжньою не була. Виростила двох племінниць, доньок своєї старшої сестри, яка померла в Німеччині на каторжних роботах. Має двох онуків, семеро правнуків, дев'ятеро праправнуків.

Зараз ви читаєте новину «Найстаріша жінка планети 8 років готувалася до смерті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути