середа, 30 грудня 2020 08:06

На світанку стратили президента

На світанку стратили президента
У березні 2003 року США розпочали війну проти Іраку з метою повалити режим Саддама. Фото: pixabay

30 грудня 2006 року на світанку в день Курбан-байраму, іракці без участі солдатів США стратили свого колишнього президента Саддама Хусейна.

Його повісили на іракській військовій базі в Кадімії і знімали це на відео.

Очевидці стверджують, що Саддам Хусейн виглядав спокійним, хоч і пригніченим, не тремтів та не опирався, не кричав і не просив помилування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Двох полонених з Іраку повернули в Україну

Саддам Хусейн став президентом Іраку у 1979 році після того, як його попердник аль-Бакр пішов у відставку за станом здоров'я. Першими ж діями нового президента стали масштабні репресії проти керівних партійців Баасу, майже всіх міністрів та друзів, за допомогою яких він прийшов до влади.

22 вересня 1980 року віддав наказ про вторгнення на нафтові поля Ірану, що стало однією з причин довгої та кривавої Ірано-іракської війни. Вона тривала 8 років і забрала півмільйона життів. Через війну дуже зріс зовнішній борг Іраку, який сягнув за різними оцінками $60–80 мільярдів.

У серпні 1990 року Саддам Хусейн здійснив спробу анексувати Кувейт та оголосити його 19 провінцією Іраку, однак світова спільнота вкрай негативно сприйняла таке відверте загарбання. ООН засудила агресію, США та багато інших країн надіслали війська, а сусіди Іраку, багаті нафтові арабські країни регіону Перської затоки, профінансували війну, тож у лютому 1991 року багатонаціональні сили вибили іракців з емірату.

У березні 2003 року США розпочали війну проти Іраку з метою повалити режим Саддама. В міру просування американців до Багдада він почав переховуватися, і довгий час його не могли знайти, оскільки постійно пересувався по країні. 14 грудня в Тікриті колишнього диктатора затримали та заарештували.

У мережі знайшли книжку, яку написав колишній президент Іраку Саддам Хусейн. Любовний роман під назвою "Забіба і король" у англійському перекладі продають на сайті Amazon, пише Buisiness Insider.Дія твору розгортається в давні часи, кілька тисяч років тому. Жанр окреслили як "алегоричну любовну історію".

Зараз ви читаєте новину «На світанку стратили президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути