субота, 08 червня 2019 16:17

Мав від 15 до 23 дружин

Мав від 15 до 23 дружин

Засновник ісламу пророк Магомет помер цього дня, 8 червня, 632 року. Учені вважають Магомета історичною особою, засновником перших громад мусульман. Саме з його слів записано Коран. Мусульмани моляться до свого пророка, а ім'я використовують як талісман - називають новонароджених. Ім'я Магомет означає "Возвеличуваний", "Гідний хвали".

Народився приблизно за одним із джерел 570 року Мецці. У 6 років став сиротою. Згідно з легендою у 40 років йому з'явився архангел Джабраїл, який потім у місяці Рамадані уві сні продиктував пророку текст Корану. Мухаммед оголосив себе останнім проповідником іудейсько-християнських традицій і сформулював нову доктрину. Вчення Мухаммеда знайшло найбільше прихильників у Медині, там в 629 році став повноправним правителем міста.

Історики пишуть, що мав від 15 до 23 дружин. Магомет наприкінці життя обмежується чотирма офіційними дружинами, й підводить під цей факт словами Корану, тим самим узаконюючи таке положення в мусульманському суспільстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Її називали офіційним екстрасенсом Радянського Союзу

У 632 році здійснив паломництво на батьківщину. Повернувшись в Медину, Мухаммед захворів і після кількох днів лихоманки помер у віці 62-х або 63-х років в будинку своєї дружини Айшах. Поховали його на обійсті. За правління халіфа аль-Валіда I з династії Омейядів (початок XVIII століття) мечеть, в якій молився Мухаммед була розширена так, щоб вмістити і його могилу, біля якої до того чсу вже були поховання двох перших праведних халіфів Абу Бакра і Умара.

Магомета можна вважати одним із перших екофілософів. Вчив, що охорона природи повинна здійснюватися альтруїстично, а не тільки для того, щоб люди могли максимально користуватися її ресурсами. Коли Магомет став правителем Мекки і Медини, він оголосив, що всі дерева в цих містах знаходяться під його захистом. "Я оголошую Медину, і все, що знаходиться між її двома гірськими стежками, святим, і зривати листя тут можна лише для прохарчування коней".

За 15 століть послідовники Магомета розділилися на три основні гілки носіїв його вчення: суніти складають близько 90 % мусульман, шиїти близько 10 %, послідовники ібадизму менше 1 %.

Зараз ви читаєте новину «Мав від 15 до 23 дружин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути