субота, 15 червня 2019 08:00

Герой роману мав у собі 24 особистості і прототип у реальному житті
5

Книги Деніела Кіза
Фото: фото з відкритих джерел
Книги Деніела Кіза
Книги Деніела Кіза
Книги Деніела Кіза
Улюбленою темою автора були множинні особистості

П'ять років тому від ускладнень, викликаних пневмонією, помер письменник Деніел Кіз. Автор всесвітньо відомих "Квітів для Елджернона", "Таємничої історії Біллі Міллігана" і "П'ятої Саллі".

Ранні оповідання письменник видавав під псевдонімами Кріс Деніел (Kris Daniel), Е. Д. Лок (A. D. Locke) і Домінік Георг (Dominik Georg).

Автор: фото з відкритих джерел
  Улюбленою темою автора були множинні особистості
Улюбленою темою автора були множинні особистості

Популярність Кізу принесла розповідь "Квіти для Елджернона", написана в 1958 році, а у 1960 році нагороджена премією "Г'юго". Згодом він допрацював її до повноцінного роману, за який в 1966 році отримав премію "Неб'юла", засновану Американською асоціацією письменників-фантастів. Кіз - єдиний автор у світі, який отримав дві найпрестижніших в англомовній науковій фантастиці нагороди за два твори з однієї і тією ж назвою.

Незабаром "Квіти для Елджернона", перетворили в фільм "Чарлі", який взяв Оскар. В США цей роман входить в програму обов'язкового читання для середньої школи. За 40 років на батьківщині автора він вийшов загальним тиражем понад 5 млн екземплярів, за один лише рік видавництво додруковувало перший тираж 58 разів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не стало Юрія Мушкетика

Роман "П'ята Саллі", сюжет якого розглядає множинність особистостей в одній людині - перший роман в улюбленій темі автора - Кіз написав у 1980 році.

Через рік опублікували реалістичний роман "Таємнича історія Біллі Міллігані". Ця дивовижна історія (заснована на реальних подіях) розкриває розколотий світ свідомості Біллі. У тілі цієї людини співіснують 24 окремі особистості. Всі вони різні за інтелектом і прагненням: дорослі і діти, чоловіки і жінки, особи з кримінальними нахилами і тонкі художні натури, - кожна з них намагається особисто контролювати тіло Біллі, і це призводить до того, що він сам вже не здатний контролювати свої дії. Цей роман цілком можна було б назвати фантастичним, якби не живий прототип - Біллі Мілліган, який помер 12 грудня 2014 року в Коламбусі, штат Огайо.

Помер авіаконструктор Віктор Толмачов. Розробник знаменитих літаків Ан-124 "Руслан" та Ан-225 "Мрія".

Зараз ви читаєте новину «Герой роману мав у собі 24 особистості і прототип у реальному житті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути