Ексклюзиви
неділя, 09 серпня 2020 12:55

"Є люди, які завжди думають про майбутнє своєї країни. "Червень" був саме таким"

"Усвідомлення, що ти доброволець, розуміння для чого ти тут, можливість захистити свою землю та відчуття відповідальності за свою країну в якійсь мірі замінює усі матеріальні зиски статусних підрозділів", - казав комбат Української добровольчої армії Андрій Гергерт. Мав позивний "Червень". Сьогодні по ньому справляють дев'ятини.

З лютого Андрій Гергерт боровся з раком шлунку. 1 серпня його серце зупинилося. Йому було 42 роки.

"Є люди, які завжди думають про майбутнє своєї країни. "Червень" був саме таким," - описує Гергерта його друг – заступник командира УДА Андрій Копичин (позивний - "Марадона").

Автор: Facebook
  З лютого Андрій Гергерт боровся з раком шлунку. 1 серпня його серце зупинилося.
З лютого Андрій Гергерт боровся з раком шлунку. 1 серпня його серце зупинилося.

Гергерт народився в Миколаєві на Львівщині. Працював ветеринаром. Був одруженим. Мав 4 дітей.

"Андрій завжди ніжно ставився до своєї дружини. Обожнював родину. Навіть коли ми говорили віч-на-віч, він ніколи нічого поганого про неї не говорив. Постійно повторював, що йому пощастило зустріти таку неймовірну жінку," - розповідає "Марадона".

Був членом політичної сили Українська національна асамблея – Українська народна самооборона в 1999-2001 роках. Тривалий час займався бізнесом у Криму. Коли почалася революція Гідності, переїхав до Києва. Під час Євромайдану познайомився з Дмитром Ярошем і приєднався до Правого сектору. З 2014 року брав участь в бойових діях на Донбасі.

Автор: Facebook
  Тривалий час займався бізнесом у Криму. Коли почалася революція Гідності, переїхав до Києва.
Тривалий час займався бізнесом у Криму. Коли почалася революція Гідності, переїхав до Києва.
"Познайомився з "Червнем" на війні в 2015-му. Він був тим, хто вмів швидко приймати рішення навіть в найкритичніших ситуаціях. Ніколи не боявся брати на себе відповідальність," - розказує "Марадона".

Гергерт був заступником командира 2-го запасного батальйону. Пізніше став командиром 8-ї окремої роти Добровольчого українського корпусу, яка з часом збільшилася до батальйону. У грудні 2015 року комбат "Червень" вивів 8-й батальйон зі структури ДУК. З лютого 2016-го під його командуванням він діяв в УДА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові прощаються з легендарним комбатом "Червнем"

"Спілкувався з ним за декілька днів до смерті. Він зателефонував з мобільного дружини, а я злякався. Думав, трапилось найжахливіше. Та почув голос Андрія. Він питав, як там хлопці, яка ситуація на фронті, чи не здаємо своїх позицій. Ми тільки з початку його боротьби з хворобою зрозуміли, який пласт роботи та відповідальності тягнув на собі Андрій. Бувають різні втрати, але цієї ми ще не усвідомили до кінця," - додав "Марадона".

— Я борюся. Рак важкий, агресивний, болючий, але я загартований. Шість крайніх років підготували, підвели мене до сьогоднішнього виклику. Вірю, що переможу, — казав заступник командувача Української добровольчої армії 42-річний Андрій Гергерт, позивний "Червень". Помер 1 серпня в клініці в австрійському Відні, де лікувався від раку шлунка.

Зараз ви читаєте новину «"Є люди, які завжди думають про майбутнє своєї країни. "Червень" був саме таким"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути