Ексклюзиви
четвер, 30 листопада 2017 05:03

Що боліло російському режисерові Ельдару Рязанову: проникливі вірші та цитати
5

Ельдар Рязанов
Фото: ТВ Центр
Ельдар Рязанов і Емма Абдулліна
Ельдар Рязанов в епізоді стрічки "Гараж"
Ельдар Рязанов і Емма Абайдулліна
Ельдар Рязанов в епізоді фільму "Іронія долі, або з легкою парою!"

30 листопада 2015-го року від гострої серцевої недостатності помер кінорежисер Ельдар Рязанов. В останні роки митець тяжко хворів. Йому було 88.

"Це була та перерва між лікарнями, коли він був удома. І ми з ним багато говорили. У тому числі і про те, що відбувається сьогодні з Україною. Ми з ним дуже важко все це сприймаємо - ці малі огидні події, які відбувалися в зв'язку з Донбасом і Україною і ставали важливим інформаційним приводом. Але всі вони були по-своєму огидні. Мені здається, що він і помер завчасно через ці переживання. Ельдар Олександрович заряджений був генетично на великі роки. Він страшенно важко все переживав: на що перетворилося телебачення, пропаганду, події на Донбасі й Україні. Це для нього були такі вибухові речі, від яких він просто божеволів. І ми з ним, коли зідзвонювались, це обговорювали", - згадувала останню зустріч із Рязановим за місяць до його смерті акторка Лія Ахеджакова.

Ельдар Рязанов у березні 2014-го року разом зі своєю дружиною Еммою Абайдулліною були одними з тих російських артистів, які виступили проти анексії Криму Росією і поставили свої підписи на підтримку України.

"Ви справедливо говорите про безпрецедентну антиукраїнську кампанію, розв'язану російськими державними каналами, і про народне повстання проти ганебного режиму Януковича. Ми, як і ви, категорично проти брехні в освітленні доленосних для України подій і, тим більше, проти російської військової інтервенції в Україну. Відповідаємо лаконічно і недвозначно: не сумнівайтеся в нас. Ми на боці правди, і ми з вами!", - заявив тоді Рязанов.

Gazeta.ua зібрала найяскравіші проникливі висловлювання Ельдара Рязанова.

Росіяни, якщо почитати фольклор, завжди хотіли отримати все, відразу і багато і при цьому не працювати. Російські казки - це і є, на жаль, національна ідея. Менталітет, який, м'яко кажучи, симпатії не викликає. Кращі люди в Росії завжди існують всупереч йому.

Де є гумор - там є і правда

Я не вірю в бога, тому що в той час вірити в нього не можна було. Я народився 27-го року, коли зносили церкви, розстрілювали богослужителей. Я ніколи не вірив, але завжди з повагою ставився до віруючих, ну, крім тих, хто обманює за допомогою віри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Радянський фантаст із нерадянським мисленням став класиком світової літератури

Крім російської мови, нас нічого більше не об'єднує. Я сьогодні живу не в країні, а на своїй території.

Жить бы мне

В такой стране,

Чтобы ей гордиться.

Только мне

В большом говне

Довелось родиться.

Не помог России Бог,

Царь или республика,

Наш народ

Ворует, пьет,

Гадит из-за рублика.

Обмануть, Предать, надуть,

Обокрасть - как славно-то?

Страшен путь

Во мрак и жуть,

Родина державная.

Сколько лет

Все нет и нет

Жизни человеческой.

Мчат года...

Всегда беда

Над тобой, Отечество

Ті, хто постійно лає наше покоління, здається, забули, хто його виростив.

Я ніколи не пробував наркотики, але читав про це багато. Кіно страшніше за будь-який наркотик. Людина, яка спробувала кіно, добровільно не йде, є лише поодинокі випадки.

Автор: Youtube
  Ельдар Рязанов в епізоді стрічки "Гараж"
Ельдар Рязанов в епізоді стрічки "Гараж"

Люди діляться на тих, хто доживає до пенсії, і на інших.

Неважливих періодів у житті не буває.

Как много песен о любви к Отчизне!

Певцы со всех экранов и эстрад,

что, мол, для Родины не пожалеют жизни,

через динамики на всю страну кричат.

А я б о том, что глубоко интимно,

не декламировал, не пел бы, не орал.

Когда о сокровенном пишут гимны,

похоже, наживают капитал

Багато хто з нас думають, що любили, але за великим рахунком прожили життя без любові. Приймали за любов або захоплення, або якісь чуттєві прихильності. А любов - особливе почуття. З моєї точки зору, здатність любити - це як талант, який або дано людині, або ні.

Я з відчаєм дивлюся на те, як із нашого кіно йдуть такі поняття, як художній образ, ідея, співчуття, милосердя, натхненність. А випарувавшись із кіно, вони йдуть і зі свідомості людей.

Є речі, які не повинні приносити грошовий прибуток. Бо вони приносять інший прибуток - не матеріальний, а духовний. Його ніякими грошима виміряти не можна.

Ельдар Рязанов зняв близько 40 кіноробіт, багато з них по праву вважаються культовими.

Коли я знімаю фільми, мені просто ніколи хворіти. Лише фільм закінчується, хвороба починає виповзати з усіх щілин...мені треба весь час працювати

У кіно Рязанов прийшов 1955-го року. Його дебютом була робота в комедійному жанрі, яка відразу ж мала величезний успіх - "Карнавальна ніч". На рахунку знаменитого режисера такі фільми, як "Гусарська балада", "Неймовірні пригоди італійців у Росії", "Бережись автомобіля", "Старики-розбійники", "Іронія долі, або з легкою парою!", "Службовий роман", "Вокзал для двох","Гараж","Про бідного гусара замовте слово","Жорстокий романс","Забута мелодія для флейти","Дорога Олена Сергіївна","Небеса обітовані","Старі шкапи" і "Андерсен. Життя без любові" (остання робота Рязанова. - Gazeta.ua).

Ельдар Рязанов відбувся також і як письменник і драматург. Був співавтором сценаріїв багатьох своїх фільмів, написав кілька п'єс і книг.

Можна сказати, що я живу лише завдяки Еммі. Завжди в житті потрібно знаходити хоча б якийсь сенс. І я така людина - можу довго хандрити. В останньому розділі своєї книги я написав про нас із Еммою таку фразу: "Ми з нею, як коні, які кладуть голови одна на холку інший". І мені нічого до цього додати. Вона мені часто говорить: "Ти, головне, за мене тримайся". Ось я і тримаюся

У рязановських фільмах завжди був підтекст, який думаючий глядач міг розшифрувати й оцінити. І майже в кожному з них режисер значимо і самоїронічно присутній в епізодичній ролі відвідувача кафе або лікаря, поліцейського або судді, трунаря, учасника зборів, що спить, або випадкового перехожого.

Жінка має багато значити для мене, щоб я став витрачати на неї час і зусилля

Ельдар Олександрович був одружений тричі. Перша дружина Зоя Фоміна була так само режисером. Друга - Ніна Скуйбіна, працювала редактором на Мосфільмі. Остання дружина Емма Абайдулліна, кіноредактор.

Автор: Facebook
  Ельдар Рязанов і Емма Абайдулліна
Ельдар Рязанов і Емма Абайдулліна

Перебуваючи в лікарні, Ельдар Рязанов написав прощального вірша про наболіле. Останній твір кінорежисера опублікував у своєму блогові актор Станіслав Садальський (за словами актора, ці рядки були написані Рязановим за кілька днів до смерті. - Gazeta.ua).

В старинном парке корпуса больницы,

кирпичные простые корпуса...

Как жаль, что не учился я молиться,

и горько, что не верю в чудеса.

А за окном моей палаты осень,

листве почившей скоро быть в снегу.

Я весь в разброде, не сосредоточен,

принять несправедливость не могу.

Что мне теперь до участи народа,

куда пойдет и чем закончит век?

Как умирает праведно природа,

как худо умирает человек.

Мне здесь дано уйти и раствориться...

Прощайте, запахи и голоса,

цвета и звуки, дорогие лица,

кирпичные простые корпуса…

"Я помру в Москві, так і не побачивши України. Перед смертю попрошу Сталіна, щоб перед тим, як спалити мене в крематорії, з грудей моїх вийняли серце і закопали його в рідну землю в Києві десь над Дніпром на горі", - заповідав 1945-го року в своєму щоденнику відомий на весь світ український режисер Олександр Довженко.

Зараз ви читаєте новину «Що боліло російському режисерові Ельдару Рязанову: проникливі вірші та цитати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути