субота, 07 липня 2018 05:05

"Білий лис" - Едуарда Шеварднадзе прозвали за політичний хист
5

Едуард Шеварднадзе з донькою
Фото: gazeta.ru
Едуард  Шеварднадзе  у натовпі людей
Едуард Шеварднадзе  тримає дитину на руках
Едуард Шеварднадзе з дружиною
М. Горбачов   і Е. Шеварднадзе

"Едуард Шеварднадзе був істинним та ідеальним представником грузинського народу і надзвичайно талановитим політиком", - згадує про нього екс- призедент СРСР Михайло Горбачов.

Едуард Шеварднадзе помер 7 липня 2014 року на 87 році життя від тяжкої хвороби. Похований разом із могилою дружини на території парку резиденції Крцанисі, де прожив останні роки свого життя.

Він був політиком, який пережив розпад Радянського Союзу та два перевороти у Грузії.

У 1972 році його обрали Першим секретарем ЦК КП Грузії. А у 1995 році - став призедентом Грузії.

За дипломатичний хист та маневри журналісти прозвали Едуарда Шеварднадзе "Білим лисом" . Сам він оцінював свій шлях афористично."Було схоже на ходіння по лезу" - так змальовує політик своє керівництво Грузією. Але, напевно, це стосувалося всього його життєвого шляху.

Про методи Шеварднадзе розповідали легенди. Так, на засіданні бюро республіканського ЦК він запропонував присутнім показати наручні годинні. У всіх виявилися "Сейко", вартість яких дорівнювала місячній зарплаті радянського працівника, і лише у нового першого секретаря була скромна "Слава". Іншого разу він заборонив роботу таксі, але на вулиці все одно виявилося повно машин з характерними ознаками. На відміну від теперішнього часу приватні перевезення класифікувалися як нетрудовий дохід і засуджувалися.

Критично ставився до Сталіна та сталінського режиму. 1984 рік - це рік прем'єри кінострічки "Покаяння" Тенгіза Абуладзе. Цей фільм справив в суспільстві значний резонанс, тому що в ньому сталінізм піддається різкому засудженню. Вийшла ця картина завдяки зусиллям Шеварднадзе.

Цитати Едуарда Шеварднадзе:

"Я вважаю, що Росія допустила величезну помилку, коли визнала незалежність Абхазії та Південної Осетії. Цим самим вони показали іншим народам, що всі вони можуть боротся за незалежність."

"Я знав, що, якби я не повернувся до Грузії, вона б загинула".

"Я гадаю, що політики завжди мають залишатися реалістичними."

"Я не уявляю майбутнього Абхазії та Південної Осетії без Грузії. Не важливо буде автономія чи вони будуть у складі Грузії".

"Росія, як і будь- яка інша держава, сьогодні прийме одне рішення, завтра це рішення зміниться."

Читайте також : "Три життя Едуарда Шеварднадзе"

Едуард Амвросійович Шеварднадзе народився у селі Маматі на заході Грузії 25 травня 1928 року. Родина була багатодітною, тож хлопець з дитинства звик до праці. З 10- ти років хлопчик працював листоношею. Щойно йому виповнилося 18 років , перебрався до Тбілісі, де став інструктором у райкомі КПРС. За 10 років він 7 разів змінював посади у партійних структурах, сходячи дедалі вище. Зокрема, у 1968 році - він став головою МВС Грузії., у 1972 році - він обіймав посаду керівника Грузії. 1995 року - його було обрано на посаду Призедента Грузії, на якій він пробув до 2003 року.

Зараз ви читаєте новину «"Білий лис" - Едуарда Шеварднадзе прозвали за політичний хист». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути