четвер, 13 травня 2021 11:12

Україна розробляє освітню угоду з Польщею: подробиці

Україна розробляє освітню угоду з Польщею: подробиці
Київ намагається дати можливість українським дітям у Польщі вчити мову. Фото: pexels.com

Заступниця міністра освіти України Любомира Мандзій повідомила, що Міністерство законних справ працює над угодою щодо фінансування вивчення української мови у школах Польщі.

"Це питання міжурядової угоди, її узгоджуватимуть на рівні міністрів закордонних справ і дипломатичних служб. Важливо для українських дітей у Польщі забезпечити вивчення української мови, щоб вони мали контакти з носіями мови, щоб вони спілкувалися між собою українською мовою. Розумію, що у школі чи публічних місцях використовують польську. Угода опрацьовується і найближчим часом буде", - сказала Мандзій, передає "Радіо свобода".

Загальноосвітні школи з вивчення української мови є в Перемишлі, Бартошицях, Білому Борі, Лігниці, Гурово-Ілавецькому, селі Мокре. Українською мовою тут викладають історію, географію та релігієзнавство.

При понад сотні польських шкіл діють міжшкількі пункти вивчення української мови. Там рідну мову, культуру та географію вивчають діти української спільноти. Чисельність учнів там усюди різна, бо українська меншина розсіяна по країні. Школи фінансують з державного бюджету через органи місцевого самоврядування. Закон передбачає кошти на вивчення рідної мови лише для дітей національної меншини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Діти емігрантів почали забувати мову" - українка випустила дитячу книжку про подорожі

Найвища палата контролю Польщі місяць тому перевірила школи й пункти з вивчення української мови щодо використання грошей. Тоді виявили порушення законодавства.

Українців у Польщі вважають за мігрантів, а не національну меншину. Тому влада не переймається дотриманням міжнародного права на освіту рідною мовою. Польські дипломати переконані, що цим повинен займатися Київ.

Зараз ви читаєте новину «Україна розробляє освітню угоду з Польщею: подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути