вівторок, 24 квітня 2018 07:50

Економісти повідомили кількість українців, які перебувають на заробітках закордоном

Економісти повідомили кількість українців, які перебувають на заробітках закордоном
Найбільш вагома причина, чому українці їдуть працювати за кордон - економічна: високий рівень оплати праці та наявні робочі місця. Фото karpatskijobjektiv

Близько 4 млн українців або 16% працездатного населення країни є трудовими мігрантами.

"Одномоментно за межами країни може перебувати близько 2,6 - 2,7 млн ​​осіб. Це означає, що українці їдуть за кордон на короткий термін, заробляють там гроші і повертаються додому", - відзначили в прес-службі Центру економічної стратегії.

Найбільш вагома причина, чому українці їдуть працювати за кордон - економічна: високий рівень оплати праці та наявні робочі місця. Цей міграційний потік носить маятниковий, короткостроковий характер, а більшість трудових мігрантів вважають за краще повернутися назад в Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українським медпрацівникам знайти роботу у Польщі стане простіше

"Анексія Криму і розгортання військових дій на Донбасі також вплинули на міграційні процеси. Війна не тільки активізувала міграцію всередині країни, а й змінила географію виїзду за кордон", - йдеться в повідомленні.

Окрім наведених кількісних даних, автори дослідження пропонують аналіз позитивних і негативних чинників міграційних процесів. Автори вважають, що зараз міграція є скоріше позитивною для української економіки.

Однак, якщо українські роботодавці не зможуть забезпечити адекватний європейському рівень оплати праці разом з підвищенням продуктивності праці, а якість державних послуг не буде рости, кількість мігрантів буде збільшуватися далі. В майбутньому зростання міграції може стати лімітуючим фактором для української економіки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США перевірятиме соцмережі мігрантів

У 2014-2016 роках спостерігалося скорочення міграційного потоку в Російську Федерацію - з 11 млн до 8 млн. Зате рух українців через кордон з Польщею став на 40% активніше - кількість перетинів кордону в аналогічний період зросла з 14 млн до 20 млн. цьому, згідно з повідомленням, сприяла цілеспрямована політика залучення українських мігрантів до роботи в Польщі.

З 2009 року міграційний тренд посилився, проте після 2014 року українці вдвічі рідше виїжджали з України назавжди. Всього в 2002-2017 роках сукупний чистий виїзд українців за межі України (тобто ті, хто виїхали і не повернулися) склав 6,3 млн осіб.

Зараз ви читаєте новину «Економісти повідомили кількість українців, які перебувають на заробітках закордоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1199
Голосування Що змушує вас думати про еміграцію?
  • Низькі заробітки
  • Імпотенція політичної еліти
  • Війна
  • Відсутність перспектив особистого і професійного розвитку
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути