вівторок, 27 серпня 2013 11:22
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Відмова від асоціації з ЄС означатиме третю серйозну помилку Януковича

Росія вже без натяків, цілком офіційно заявляє про бажання зірвати підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. Сказано все, що могло бути сказано – тепер таємне або умовно таємне стало явним.

Від Кремля та його речників більшає загрозливих заяв, примітивних маніпуляцій та відвертої брехні про зміст та сенс асоціації з ЄС. Від нібито вимог одностатевих шлюбів до втрати Україною економічного суверенітету – спектр фантазій російських казкарів надзвичайно широкий.

Проте водночас стає очевидним, що зрив підписання Угоди про асоціацію є не метою Кремля, а лише тактичним завданням. Мета – втягнути Україну в Митний союз Росії, Білорусі й Казахстану з подальшим цементуванням її у Євразійському союзі.

Відповідно, економічний тиск Росії в разі відмови України від асоціації з ЄС аж ніяк не припиниться. Тиша не запанує, гармати торгових війн не змовкнуть.

Більше того – російський наступ лише посилиться, адже Янукович спалить за собою мости відступу в європейському напрямку і залишиться припертим до глухої стіни. Тож уся українська політико-олігархічна верхівка автоматично перейде для Кремля в розряд чогось на кшталт великої рогатої худоби – і заведення її в євразійське стійло буде лише справою часу.

Янукович і, відповідно, Україна перебувають у справді складній зовнішньополітичній ситуації. Однак це не стільки наслідок нинішнього біснування Росії, як двох величезних попередніх помилок самого Януковича.

Перша – укладення Харківських угод. Цим він із самого початку свого правління поставив себе у відносинах з росіянами у роль молодшого, не надто розумного брата. Кремль ствердився в думці, що Янукович є його васалом і з ним та Україною можна поводитися без жодних церемоній, виходячи винятково з власних інтересів.

Друга – ув'язнення Юлії Тимошенко. Це стало великою проблемою у відносинах з Заходом, що ускладнює нині підписання Угоди про асоціацію та й взагалі унеможливлює нормальний діалог Києва і ЄС. Що, своєю чергою, також сприяє нахабності й напористості росіян.

Тепер ці дві колишні помилки даються взнаки водночас, що дуже ускладнює становище Януковича. Проте якщо він не встоїть під брутальним російським тиском і відмовиться від підписання угоди з ЄС, це стане його третьою серйозною помилкою. Можливо, фатальною.

Тому найголовніше для України тепер – демонструвати твердість у її євроінтеграційних намірах, робити все необхідне для підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Саме це може вгамувати Росію – а не намагання задобрити Кремль поступками й задоволенням його забаганок. Останнє лише збільшуватиме апетити росіян. Тоді як підпис під угодою з Євросоюзом означатиме нову реальність, протистояти якій Кремлю буде набагато складніше, а сенсу біснуватися - поменшає.

Зараз ви читаєте новину «Відмова від асоціації з ЄС означатиме третю серйозну помилку Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути