понеділок, 02 грудня 2013 11:19
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Велика небезпека для революції криється у втраті її європейськості

Ще кілька тижнів тому навряд чи хтось міг би подумати, що саме відмова Януковича від підписання асоціації з Євросоюзом стане фактично початком нової української революції. Євромайдан став дивовижним і неочікуваним явищем, кінцем суспільної апатії.

І це після того, як українців не вивели масово на вулиці ані ув'язнення Тимошенко, ні постійне приниження з боку держави та попрання їхніх прав, ні врадіївські події та інші безчинства влади.

І це враховуючи, що згідно з низкою проведених протягом цього року опитувань лише третина українців вважає себе європейцями; тільки 21% людей були за останні п'ять років у державах ЄС; лише 37% віддають перевагу змінам над стабільністю – водночас саме зі змінами асоціюється інтеграція до Євросоюзу у переважної більшості.

Однак незважаючи на все це відмова Януковича від євроінтеграції стала потужним каталізатором проєвропейських настроїв. Саме вона вивела сотні тисяч на вулиці. Соціологам ще належить вивчити цей феномен. Однак вже тепер очевидно найважливіше: європейське майбутнє однозначно є на сьогодні єдиною спільною для мільйонів українців ідеєю.

Водночас окрім зрозумілої радості та ейфорії вчорашній початок революції засвідчив надзвичайно небезпечну річ – вона втрачає свою європейськість. І мова не про організований владою безлад на Банковій.

Партійна символіка цілком домінує над європейською. Відсторонено від участі у процесах активістів Євромайдану. У промовах і гаслах переважає націоналістична риторика, яка або є чужою, або й відлякує багатьох людей, що підтримують первісну природу революції, особливо на Сході та Півдні. Зникають суто проєвропейські гасла.

Якщо революція набуде характеру партійної, то вона втратить підтримку великої кількості людей. Політичним лідерам не слід забувати про свої досить жалюгідні рейтинги. Той таки Кличко зі своїми 17% і близько не здатен суперничати з рівнем підтримки євроінтеграції, не кажучи вже за Яценюка та Тягнибока.

Тому перетворення революції на акцію суто партійного характеру й відмова від євроінтеграції як головної її ідеї буде для опозиційних політиків такою ж фатальною помилкою, якою стала для Януковича відмова підписати Угоду про асоціацію з ЄС у Вільнюсі. Вони мають це усвідомити.

Зараз ви читаєте новину «Велика небезпека для революції криється у втраті її європейськості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути