понеділок, 15 липня 2013 22:20
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Штурми міліцейських райвідділів – це теж євроінтеграція

Пристрасті довкола колишніх волинських подій та сучасного міліцейського свавілля – ці нібито такі різні процеси насправді мають спільний знаменник. І те, й інше відбувається в час, коли вкотре вирішується питання просування України в бік цивілізованої частини Європи. Або ж чергового відторгнення від неї.

Європейська інтеграція має два виміри – дипломатичний та внутрішній. Для отримання зовнішньої дипломатичної підтримки така складна пострадянська держава як Україна не може обійтися без союзників. Для нас найпотужнішим і найпослідовнішим серед них є Польща. Варшава не втомлюється маневрувати, посередничати, спілкуватися з Януковичем, пробивати підписання Угоди про асоціацію між Євросоюзом та Україною всупереч численним несприятливим обставинам.

Тому для апологетів нового "возз'єднання" України та Росії посварити поляків та українців – це був би грандіозний успіх. Особливо у ситуації, коли впродовж наступних кількох місяців вирішуватиметься доля асоціації з ЄС. Це чудово розуміють ті нардепи, що писали у Сейм звернення з проханням визнати волинські події шестидесятирічної давнини геноцидом. А певніше ті, хто стояв за цими 147 недолугими представниками п'ятої колони. Так само чудово розуміють ситуацію "яйцеметальні" структури, вочевидь базовані в сусідніх державах. Звісно, з їхнього боку тут більше істерики, ніж раціонального розрахунку - проте зусилля показові. Так само, як і відсутність в них результату.

Втім, ще більше важать для євроінтеграції внутрішні процеси. Та ж Польща не стала б такою, як нині, якби поляки покладалися лише на уряд і чиновників. Нехай там вони і не такі корумповані та егоїстичні – натомість розумніші за наших, більше відповідальні і з державницьким мисленням. Загальновизнано, що визначальним для виповзання багатьох держав з пострадянського болота був тиск суспільства на владу з вимогою забезпечити життя європейського рівня. Якою б доброю чи поганою та влада не була.

Щось подібне – хоча й стихійне, у специфічному українському прояві – відбувалося останнім часом у нас. Власне, штурми міліцейських райвідділів також є європейською інтеграцією. Мабуть, без такої не надто цивілізованої її форми Україні на тверду землю й не вибратися.

Отож незважаючи на нібито масу традиційного для нас негативу останні тижні принесли гарні новини. Певним силам ззовні не вдалося розворушити багаття неприязні між українцями та поляками й винести цей вогонь на політичний рівень. Всередині країни люди доводять, що бажають жити в нормальній європейській державі й вимагатимуть від влади саме такої – а не тої, що замислили для нас на вулиці Банковій чи в Межигірському маєтку. Зараз наближається літня політична пауза, і ці гарні новини – ніби як гол у футболі, забитий за хвилину до завершення першого тайму. Як кажуть, у роздягальню. Можна сподіватися, що тенденція збережеться й буде реалізована у вересні, коли справді багато чого визначального для України вирішуватиметься всередині неї та зовні.

Зараз ви читаєте новину «Штурми міліцейських райвідділів – це теж євроінтеграція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

44

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути