Ексклюзиви
неділя, 12 червня 2011 16:10
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Підтримка влади й опозиції приблизно однакова

Українці дуже не люблять владу. Соцопитування постійно фіксують виразні протестні настрої. Добре слово на адресу можновладців від пересічної людини стало величезним дефіцитом.

Нічого дивного. За рік із гаком правління Януковича і партнерів життя людей катастрофічно погіршилося — пропорційно до покращення добробуту можновладців. Ті контролюють усе. Можуть безсоромно й безкарно жирувати за рахунок співвітчизників, без жодних побоювань порушувати закони, переслідувати політичних опонентів. Їм у цьому нічого не заважає. СБУ, міліція, прокуратура, суди перебувають під їхнім контролем.

Єдиним ризиком для цієї компанії є позбутися влади і впливу внаслідок волевиявлення людей. Мало не любити владу — її треба вміти змінити, коли для цього настає час. Наступні парламентські вибори відбудуться в жовтні 2012 року.

Поки що все йде за планом Януковича

У цьому сенсі досить песимістичними є результати свіжого соцопитування, проведеного Центром Разумкова. Звісно, когось потішить той факт, що БЮТ майже наздогнав за рейтингом Партію регіонів: 18% і 22,7% відповідно. Та все ж радіти немає чому.

Якщо скласти теперішні рейтинги Партії регіонів, "Сильної України" та Компартії, то виходить близько 33%. Сумарний здобуток опозиціонерів — БЮТу, "Фронту змін", "Свободи" та "Удару" — понад 36%. З урахуванням статистичної похибки сили приблизно рівні. Тобто, якби вибори були тепер, то Янукович, Тігіпко та Симоненко отримали б у парламенті стільки ж місць, скільки й Тимошенко, Яценюк, Тягнибок та Кличко. І це після всього, що ця влада накоїла в країні за останній рік. І без урахування можливих маніпуляцій та фальсифікацій, які додали б їй на виборах іще якісь відсотки. До того ж українська політична опозиція є почасти умовною й безперестанно гризеться між собою — на відміну від владних партій. Тому об'єднання її в майбутньому парламенті видається майже неможливим.

Отож, із точки зору сьогодення, наступні парламентські вибори очевидних шансів на якісні зміни у Верховній Раді не дають. І проблема навіть не в тім, що третина українців досі готові проголосувати за владу, яка їх щоденно принижує й обкрадає. Головне — немає політиків і політичних сил, у яких люди бачили б альтернативу і можновладцям, і опозиції. Сподівання на появу таких до наступних виборів мінімальні. Поки що все йде за планом Януковича.

Зараз ви читаєте новину «Підтримка влади й опозиції приблизно однакова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

37

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути