Ексклюзиви
вівторок, 23 липня 2013 10:51
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Непевність щодо асоціації з ЄС є позитивом

Днями посол України в Євросоюзі Костянтин Єлисєєв не поскупився на гучні й дещо суперечливі заяви. Для України підписання Угоди про асоціацію з ЄС має таке ж значення, як падіння Берлінської стіни для Німеччини, заявив дипломат.

Водночас у розмові з брюссельськими журналістами Єлисєєв розкритикував країни Євросоюзу, які жорстко прив'язують укладення асоціації до виконання Києвом низки умов. "Ця угода посилить політичну незалежність, територіальну цілісність та суверенітет моєї країни, - переконував посол. – Тому ті, хто проти підписання, є противниками незалежної, міцної, європейської України".

Останнє міркування природніше було би адресувати насамперед певним особам і структурам всередині самої України. Втім, різкі заяви Єлисєєва вказують на незмінність ситуації щодо підписання угоди. Вочевидь, Німеччина та інші не мають наміру наслідувати геополітичний підхід Польщі чи Литви й далі суворо вимагатимуть виконання раніше поставлених умов. Ситуація залишається непевною.

Парадоксально, проте саме ця непевність є чи не головним позитивом дня сьогоднішнього. Адже вже тепер жодних шансів на підписання угоди в листопаді могло б і не бути. Ще три-чотири місяці тому асоціація виглядала суто теоретичною – все сприяло невеселому фіналу шестирічної епопеї. У січні порушили нову кримінальну справу проти Тимошенко. На саміті Україна – ЄС наприкінці лютого було встановлено малореальний для виконання необхідних умов термін – травень. У березні позбавили депутатства адвоката Тимошенко Олександра Власенка. Країна продовжує загальне сповзання до авторитаризму. Та сталося напівдиво, і перспективи підписання документу все ще існують. Звичайно, багато в чому завдяки звільненню Юрія Луценка.

Більше того, є ще один позитив: знято питання приєднання України до митного союзу Росії, Білорусі й Казахстану. Ще не так давно кремлівське творіння виглядало реальною загрозою асоціації з ЄС, довкола цього вирували пристрасті. Нині все стихло. Київ офіційно зрікся перспектив вгрузання в євразійське інтеграційне болото. Звісно, Януковичем і компанією рухають насамперед власні, а не державні інтереси. Однак в цьому випадкові більше важить результат, а не причини.

Попереду мертвий у політичному сенсі серпень. А от вересень нагадуватиме ситуацію "з корабля на бал": для підписання Угоди про асоціацію має відбутися багато чого і практично все це – одразу. Головним залишається питання Тимошенко. Посол Єлисєєв фактично підтвердив те, про що вже кілька місяців говорять: екс-прем'єрку можуть відправити на лікування до Німеччини. Він також заявив, що до жовтня Київ збирається просунутися у виконанні інших зобов'язань, зокрема щодо реформи судової системи. Звісно, українське керівництво є в цьому випадкові цілком непередбачуваним, і статися за наступні місяць-два може будь що. Мабуть, точно про перспективи асоціації з ЄС знає хіба що Янукович. А може не знає і він.

Зараз ви читаєте новину «Непевність щодо асоціації з ЄС є позитивом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути