Ексклюзиви
середа, 27 серпня 2014 12:14
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Мінські переговори підтвердили агресивні плани Путіна

Переговори у Мінську завершилися безрезультатно. Принаймні, на це вказують зроблені після них заяви Порошенка та Путіна. Немає жодних ознак бодай незначного компромісу чи перспектив завершення російської агресії на Донбасі.

Натомість маємо фактично ультиматум Москви, яка вимагає змінити Угоду про асоціацію. І цинічну відмову Путіна обговорювати припинення прямої військової агресії на Донбасі. Мовляв, це суто внутрішня справа України. Озвучена Порошенком домовленість щодо майбутнього задіяння тристоронньої контактної групи для припинення вогню може привести максимум до чергового "перемир'я" на зразок червневого. Це швидше виглядає формальністю, покликаною продемонструвати бодай якийсь результат перемовин.

Ще до зустрічі в Мінську було очевидним, що точок дотику у позиціях сторін практично немає. Україна не може відмовитися від Угоди про асоціацію з ЄС, і жодних змін до документу внесено не буде. Це означало би політичну капітуляцію перед кремлівським фюрером. Те ж саме стосується добровільної здачі Донбасу внаслідок "переговорів" з терористами.

Зупинити конфлікт може лише сам агресор – але поки що він робити цього не збирається. Мінські переговори стали цілком передбачуваним контрольним пострілом у сподівання на те, що в Кремлі справді розглядають можливості поступової нормалізації відносин. Путін не збирається відходити від своєї нинішньої тактики – нанесення Україні максимальної шкоди, її поступове знекровлення за допомогою війни. Про це свідчить і активне наповнення Донбасу регулярними російським військами, й неприховане мародерство. Очевидна і стратегія – відірвати від України схід, потім південь, остаточно зруйнувавши таким чином державу.

На сьогодні немає сили, здатної змусити Путіна зупинитися чи відступити. Економічні санкції Заходу не дають негайний ефект, та й в Росії є певний запас міцності. Більшість росіян продовжують підтримувати політику свого царя. Україна не отримує від союзників такої потрібної їй військової допомоги, яка потенційно могла би призвести до серйозних втрат серед російських окупантів і змінити поведінку Кремля. Водночас виглядає, що саме потужна військова відсіч, а не перемовини чи економічні санкції, є для України єдиним способом відбити агресію.

Зараз ви читаєте новину «Мінські переговори підтвердили агресивні плани Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути