вівторок, 28 лютого 2012 10:13
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Луценко міг би стати найпотужнішим опозиційним лідером

У вироку Юрію Луценку годі шукати загадок чи таємних знаків. Усе прогнозовано і логічно для режиму Януковича.

Луценко на волі для нього надто небезпечний, особливо з огляду на осінні парламентські вибори. Він міг би стати реальним лідером опозиції – потужнішим і популярнішим, ніж усі ті, що нині такими вважаються. Це несло б реальну загрозу режиму навіть у разі засудження його до умовного терміну, який заборонив би Луценкові брати участь у виборах особисто. А чотири роки позбавлення волі означають, що він вийде з в'язниці наприкінці 2014-го – аж перед наступною президентською кампанією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Справа Луценка - це як засудження Аль Капоне: вбивства були, а посадили за несплату податків"

Чергового цв'яха вбито у труну відносин з Європою, яка вважає справу Луценка політичною. Євросоюз іще раніше заявив про загрозу нелегітимності майбутніх парламентських виборів без участі в них лідерів опозиції. Європейський суд з прав людини призначив на 17 квітня слухання за зверненням Луценка щодо незаконності його арешту - цілком можливо, результатом стане підтвердження політичного характеру справи і цією європейською інституцією.

Термін для Луценка став також ігноруванням січневої резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи – в ПАРЄ вже охрестили вирок "політичною вендеттою". Зрештою, засудження Луценка є ще одною вагомою причиною для Євросоюзу не підписувати Угоду про асоціацію з Україною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тимошенко в листі до Луценка: "Вони проголошують вироки нам - отримують вирок собі"

До понеділка багато хто сподівався, що саме європейський фактор призведе принаймні до умовного терміну для Юрія Луценка. Але страх перед звільненням популярного серед значної кількості людей опозиційного лідера переважає в нинішній владі все інше.

Янукович панічно боїться людей, здатних організувати спротив і бути певним символом непокори. Луценко за час перебування у в'язниці таким став. Як потенційний опозиційний лідер він тепер набагато привабливіший і потужніший, ніж був до арешту. Чи міг режим його звільнити? Питання риторичне.

Зараз ви читаєте новину «Луценко міг би стати найпотужнішим опозиційним лідером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути