субота, 07 липня 2012 11:24
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Литвин робить те, чого не змогла вся опозиція

Голова Верховної Ради Володимир Литвин укотре постає в ролі патріота або ж навіть і рятівника. Цього разу — української мови.

Нібито на знак протесту проти ухвалення одіозного мовного закону спікер подав у відставку з улюбленої посади. А все ще перебуваючи на ній, не має наміру його підписувати. Виходить, один Литвин робить те, на що не спромоглася вся об'єднана опозиція — блокує закон.

Цей несподіваний для багатьох бунт вірного союзника "регіоналів" нагадує часи помаранчевої революції. Тонко відчувши момент, кучміст Литвин постав мало не рятівником України від громадянської війни, швидко знайшов спільну мову з помаранчевими вождями. Призом стали званaня Героя України, лаври миротворця і найголовніше для нього — продовження перебування на посаді спікера.

Тепер, щоправда, ставки вже не ті. Намагання Литвина відсторонитися від спрямованого проти української мови закону покликане принести йому значно менші дивіденди — депутатство в наступному скликанні Верховної Ради. Округ на Житомирщині, де він збирається балотуватися, цілком україномовний. Тож зрозуміло, що "патріотичні" дії Литвина є чистим політичним розрахунком. Якби було не так, то фракція його Народної партії не голосувала б повним складом за мовний закон. А спікер не зник би в той час із парламенту — половину робочого дня він провів на загадковій нараді у президента.

Проте цілком можливо, що спектакль у виконанні Володимира Литвина дещо складніший, ніж здається на перший погляд. Непідписання ним непопулярного закону може бути вигідне Януковичу — той у цьому разі позбувається відповідальності за набуття законом чинності. До того ж раптовим бунтом спікера можна пояснити проблеми і для контролюючих органів. Тобто Кремля.

Володимир Литвин у цьому разі вбиває одразу двох зайців: постає рятівником української мови й виконує свої обов'язки перед Януковичем. Принаймні такий дуплет був би для нього природним.

Зараз ви читаєте новину «Литвин робить те, чого не змогла вся опозиція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути