Ексклюзиви
четвер, 17 травня 2012 10:15
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Чому Януковичу вигідна ізоляція українців від Європи

Європа стає дедалі жорсткішою до режиму Януковича. Він уже перебуває в політичній ізоляції, Євросоюз закликають подумати про запровадження санкцій. При цьому наголошують: ізоляція української влади не має означати такого самого ставлення до суспільства. Говорять про солідарність, потребу більшої відкритості ЄС для відвідання громадянами України. Це приємні слова. На практиці ж поки що саме пересічні українці, а не їхні авторитарні й мафіозні керівники, часто почуваються відторгненими Європою.

Поїхати туди залишається проблемою. Дуже важко отримати індивідуальну туристичну візу — потрібна велика кількість документів і довідок. Причому деякі з них значною мірою позбавляють подорож сенсу. Наприклад, вимагають підтвердження передоплати проживання на весь термін перебування в країні призначення. Таким чином людину жорстко прив'язують до тих чи інших готелів і обмежують мобільність. Ця умова також практично унеможливлює користування кемпінгами — поширеним та доступним різновидом проживання в наметових таборах. Деякі консульства висувають геть абсурдні вимоги. Наприклад, до німецького треба надавати інформацію про маршрут пересування країною. Така практика щодо іноземців існувала в Радянському Союзі.

Теоретично ситуацію мала б покращити Угода про спрощення процедури оформлення віз між Україною та ЄС. На папері справді все гарно. Значна частина громадян України має право на багаторазові шенгенські візи терміном до п'яти років, звільнена від оплати за них. Але дії європейських консульств найчастіше спрямовані на обмеження чи ігнорування можливостей цієї угоди. Наприклад, намагаються надавати багаторазові візи з якомога меншим терміном дії. Дедалі більше консульств відгороджуються від українців посередниками — отож, безплатно все одно не виходить.

Для власників багаторазових віз проблемою може бути використання їх не за формальним призначенням. Тобто якщо ви отримали візу для бізнесу або відвідання близьких родичів, а їдете просто подорожувати. Тут також є суперечність, адже за законами ЄС людина не може мати дві шенгенські візи для різних цілей водночас. Кілька місяців тому показовий випадок трапився у Німеччині. Там заарештували наших співвітчизників із цілком легально отриманими польськими бізнес-візами — вони хотіли провести вихідні в Нюрнберзі. Саме Німеччина вважається своєрідним законодавцем моди на жорстке й часто несправедливе ставлення до українців.

Нещодавно Європейський суд за запитом німецького Федерального суду ухвалив рішення про можливість притягнення до кримінальної відповідальності тих, хто отримав шенгенську візу обманом. Це теж породжує обґрунтовані побоювання. Наприклад, чи не трактуватимуть як обман те ж нецільове використання багаторазової візи?

З іншого боку, нерідко саме надмірна прискіпливість європейських консульств підштовхує цілком законослухняних українців до сумнівних способів отримання шенгенської візи. Наприклад, до банальної її купівлі. Купу відповідних, легально діючих українських фірм можна швидко знайти в інтернеті. Ціни — від 250 євро залежно від виду візи, країни, терміновості оформлення. Показово, що через такі фірми придбати візу можна навіть без деяких обов'язкових документів — просто доведеться заплатити більше. Можна лише здогадуватися, як бізнесменам вдається домовлятися з такими прискіпливими до пересічних громадян консульськими працівниками.

Парадоксально, але активно критикуючи авторитарну українську владу, держави ЄС фактично зміцнюють її своєю жорсткою візовою політикою. Адже ізоляція українців від Європи насамперед вигідна режиму Януковича. Що менше вони буватимуть там, то менше розумітимуть і відчуватимуть європейські цінності, модель побудови відносин суспільства та держави, значення демократії й дотримання прав людини. Відповідно, менше вимагатимуть подібного в Україні. Натомість споглядатимуть, як радіють життю по той бік візової завіси ті, хто створив тут кримінально-олігархічну державу. В Європі ці люди відмивають і зберігають "чесно зароблені" гроші, мають квартири й маєтки, живуть, відпочивають, лікуються, гучно святкують дні народження та весілля. Для цієї категорії українців візових бар'єрів поки що не існує.

Зараз ви читаєте новину «Чому Януковичу вигідна ізоляція українців від Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути