четвер, 17 березня 2011 18:49
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Японія вистоїть

Років 10 тому знайомий дипломат із посольства Японії запросив у гості. На підвіконні його квартири довгим рядком стояли відпрацьовані пальчикові батарейки. "Ніяк не наважуся викинути на смітник", — пояснив господар, дещо ніяковіючи через свою неукраїнську поведінку.

Батарейки в Японії давно утилізують окремо — бо це потенційна отрута для землі, якої там і так бракує. Трохи згодом переконався на власні очі. Можна їхати кілька годин потягом і не побачити, де закінчується один населений пункт й починається інший. 127 мільйонів людей живуть на території, мало не вдвічі меншій за Україну. Все щільно забудовано.

Це згадується тепер, коли дивишся жахливі кадри японської катастрофи. Океан тягне углиб острова місиво з уламків будинків, автомобілів, катерів — цунамі було чим поживитися. Зруйновано шпиль токійської телевежі, яку щодня бачив із вікна готельного номера. Два легкі землетруси, що їх відчув під час тої поїздки, видаються тепер іграшковими.

Японія справила враження. Новітня електроніка, якої й близько не було в українських магазинах. Бездомні в імпровізованих халупах, але з тарілками супутникового телебачення. Традиція мити вранці шампунем тротуар перед крамницями та офісами. Обідній час, який нагадував шкільну перерву: тисячі "білих комірців" нашвидкуруч перекушують просто на лавочках у численних токійських сквериках. Японці — працьовита й організована нація. Вони зможуть впоратися із сьогоднішнім лихом, як долали багато інших, стихійних та рукотворних.

Так колись постала з попелу Хіросіма. Надзвичайно мальовниче місто здалося безтурботним, гамірним, але й позначеним незримою печаллю. Можливо, через численні нагадування про колишню трагедію. Дім атомної бомби — єдина частково вціліла в епіцентрі вибуху будівля, яку залишили для історії. Фонтан молитви, Вогонь миру, пам'ятник дівчинці Садако Сасакі — пам'ятаєте історію з паперовими журавликами? "Одразу відчув біль в очах, зверху на мене наче впала спека", — розповідав свідок трагедії Косімо Кондо. Атомна бомба впала трохи більш як за 2 км від будинку 13-річного хлопця.

Після повоєнної руїни японцям знадобилося трохи більше 20 років, аби стати економічно розвиненою країною, одним зі світових лідерів. Вочевидь, так буде й тепер: Японія швидко оговтається від чергового страшного потрясіння та знову піде вперед.

 

Зараз ви читаєте новину «Японія вистоїть ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути