вівторок, 21 червня 2011 12:23
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Янукович говоритиме про те, чого нема

Сьогодні Віктор Янукович виступатиме перед Парламентською Асамблеєю Ради Європи. Це буде традиційний візит до ПАРЄ керівника держави, що головує в організації.

Водночас має місце парадокс. За великим рахунком, членство тієї чи іншої держави в Раді Європи передбачає, що в них не керуватимуть далекі від європейських цінностей люди як Янукович. Адже приєднуючись до організації, країни обіцяють розвивати демократію та належно захищати права людини. Після обрання Януковича президентом ситуація з цим невпинно погіршується й повертається до стану 2003–2004 років. А де в чому вже перевершує добу Кучми.

Про це свідчать численні сигнали й оцінки, що надходять від представників Ради Європи, з інституцій Євросоюзу, від міжнародних неурядових організацій. Політично вмотивованими вважають кримінальні справи проти Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та інших представників попередньої влади. Очевидними для європейців є маніпуляції із законодавством задля забезпечення для влади максимально комфортних умов на наступних виборах. Абсолютно не було враховано думку Венеціанської комісії Ради Європи під час судової реформи.

Плачевні справи з виконанням Європейської конвенції з прав людини — своєрідної біблії кожної держави —члена Ради Європи. Загальновідомо, як у нас дотримуються прописаних у ній прав на заборону катувань, свободу та особисту недоторканність, справедливий судовий розгляд, покарання виключно на підставі закону, свободу зібрань і об'єднань та багатьох інших положень. Україна серед лідерів за зверненнями до Європейського суду з прав людини. Так само логічно, що держава після 15 років членства в Раді Європи все ще перебуває під моніторингом ПАРЄ.

Янукович у Страсбурзі про все це не згадуватиме. Мабуть, розповідатиме про успішні "реформи", боротьбу з корупцією, зміцнення демократії, курс на євроінтеграцію. Про все те, чого в Україні насправді нема. Найшвидше, не відповість по-суті на неприємні чи критичні запитання, якщо такі будуть — їх члени ПАРЄ подають завчасно у письмовому вигляді, отож, є можливість підготуватися.

Тактика нинішньої влади у відносинах з Європою нехитра. Не сваритися з нею, стримано реагувати на обґрунтовану критику з боку європейських інституцій. Демонструвати свої нібито прагнення до євроінтеграції, підписуючи якісь документи, ухвалюючи часом проєвропейські закони. На ділі ж робити так, як вигідно винятково панівній верхівці. А їй справжній європейський розвиток України ні до чого.

Показова паперова євроінтеграція з одного боку та абсолютно неєвропейський внутрішній розвиток з боку іншого — це оптимальний для нинішньої влади варіант. І вовки ситі, й вівці цілі. З цієї точки зору нинішній візит до Страсбурга теж невеличкий приємний штрих. Гарна картинка, не наповнена змістом.

Зараз ви читаєте новину «Янукович говоритиме про те, чого нема». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути