понеділок, 09 квітня 2012 06:15

У колонії відновлять монастир

— Серце краялось, як у вогні хрест падав із дзвіниці, — говорить Марія Подоляк, 59 років, із селища Жвирка на Сокальщині.

— Пожежу добре було видно. Монастир на горбочку. Горів купол, дахи. Тепер руїни стоять.

Римо-католицький монастир XVІІ століття у Жвирці планують відновити. Останні 54 роки на його території діяла колонія строгого режиму. Після пожежі 27 березня стала непридатна для утримання в'язнів. Звідти вже вивезли 122 засуджених.

— Вирішуємо питання щодо передачі приміщення монастиря або на баланс Белзького історико-архітектурного заповідника, або у власність громади селища Жвирка, — розповідає Михайло Дзюдзь, 54 роки, начальник управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Львівській області. — Ідеться про сам монастир, а також ділянку землі довкола нього площею 2 гектари. 25 гектарів управління залишить за собою.

Архітектурний комплекс монастиря становлять костел Богородиці, дзвіниці, келії та оборонні стіни. Найбільше обгоріла покрівля на дзвіниці. Усередині на стінах збереглися фрески та ескізи.

— Монастирем уже давно цікавляться отці-бернардини, — розповідає прес-секретар львівської архідієцезії Римо-католицької церкви Костянтин Чавага. — Можливо, візьмуться за його відновлення. За законом, як колишнім власникам, саме їм має перейти приміщення. У разі їхньої відмови, на нього може претендувати інша церква.

Скільки потрібно коштів на реставрацію, ще не рахували.

Зараз ви читаєте новину «У колонії відновлять монастир». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути