
На карпатській полонині Гаджина біля Чорногорського хребта в Івано-Франківській області четверо вівчарів учать туристів доїти корів і варити сир.
Заправляє всім 48-річний Іван Ткатюк із райцентру Верховина. Він є ватагом — так гуцули називають професіонала у варінні сиру.
— Піти до нього порадили господарі колиби під Чорногорою, — зізнається 25-річна туристка з Тернополя Надія Шеремет. — Сказали, що такої бринзи, як у Івана, ніде не скуштуємо. Він і корів дав доїти, і сир варити, і верховинську кулешу, і хліб пекли. Обідали тим, що приготували. Підкопчений сир такий тугий — пальця не встромиш. А Іван узяв одну голову, розламав й питає: "Пахне?". Мені від запаху у голові запаморочилося.
Полонинське господарство складається з колиби та невеликої, півтора метра заввишки загороди для 60 корів. Сир починають варити з кінця травня.
— Будемо в горах до 21 вересня, — розповідає ватаг Іван. — За сезон маємо 500 кіло масла, 3 тонни вурди та 5 тонн бринзи. Раз на два тижні по сир із райцентру приїжджають коником.
Туристи приходять на полонину Гаджина щодня. Більшість у виробництво не вникають і просто купляють сир додому.
— Ми не торгуємося, 7 гривень за кілограм — беріть скільки зможете винести, — каже ватаг.
Коментарі