Ексклюзиви
понеділок, 09 липня 2007 07:06

Шухевича вшанували у рідному селі

У селі Тишківці Городенківського району Івано-Франківської області відкрили меморіальну дошку "Духовна світлиця Шухевичів" із нагоди 100-річчя від дня народження головнокомандувача Української повстанської армії.

— На старому цвинтарі у найвищій місцині Тишківців поховані батьки Романа Шухевича. Тут спочиває і Ольга Шухевич — відома доброчинниця та культурна діячка. До неї свого часу приїздив Микола Лисенко. Саме тут уперше поставили його оперу "Коза-дереза", — розповідає хранителька музею Гафія Кучірко, 65 років.

Меморіальну дошку відкрили на будинку священика.

— У кам"яниці до радянської влади мешкали сільські отці. 1992 року в одній із кімнат відкрили музейну експозицію. Але все понищив грибок. Урятували лише деякі стенди, — каже Гафія Кучірко.

У село, із яким тісно пов"язаний рід Шухевичів, приїхали діти Романа Шухевича — Юрій і Марія. Вони поклали квіти до пам"ятника, спорудженого на місці трирічної школи, яку заснували Йосип і Зенон Шухевичі. Кошти на реставрацію монумента дав Благодійний фонд "Україна Інкогніто", який очолює народний депутат Анатолій Матвієнко. Його дружина Ольга походить із Тишківців.

Зараз ви читаєте новину «Шухевича вшанували у рідному селі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути