четвер, 10 вересня 2009 18:55

Салони гральних автоматів змінили секонд-хенди

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  У магазині ношеного одягу на вулиці Широкій завіз — у Львові одяг продають по 65 гривень за кілограм
У магазині ношеного одягу на вулиці Широкій завіз — у Львові одяг продають по 65 гривень за кілограм

За останні два місяці у Львові утричі побільшало магазинів ношеного одягу. Секонд-хенди відкривають у приміщеннях, де колись були гральні салони. Одяг, взуття та сумки продають здебільшого на вагу. У день завозу ціни найвищі — по 65–80 грн/кг. Протягом тижня товар дешевшає. До крамниць вишиковуються черги.

— Працюємо другий тиждень, але клієнтів вистачає, — розповідає Олена, продавщиця магазину на Левандівці. — Часто жінки з цього району розповідають, що раніше тут спускали гроші їхні чоловіки та сини, а тепер вони приводять їх сюди вдягнутися.

Володимир Потік, 49 років, продає гуртом секонд-хенд із 1999 року. Каже, найчастіше в Україну потрапляють речі з Великої Британії, Іспанії та Німеччини. Закуповують товар і в Польщі.

— Зараз не тільки в нас, а й у Європі побільшало магазинів з уживаним одягом. Там за його купівлю агітують співаки та кінозірки, — розказує Потік. — Цей бізнес добре налагоджений у поляків. Вони скуповують речі по всій Європі, а ми перекуповуємо в них.

Голова Асоціації підприємців Львівщини Зеновій Бермес, 59 років, пояснює, що магазини ношеного одягу сьогодні найприбутковіші.

— У час кризи, коли купівельна спроможність людей падає до мінімуму, цей бізнес найвигідніший. До речі, займаються ним багаті люди. Секонд-хенд — це товар із-за кордону, який потрібно розмитнювати. Тут ідеться про суми в десятки тисяч доларів. Дрібний підприємець такими не оперує.

Коли купівельна спроможність людей падає до мінімуму, цей бізнес найвигідніший

Скарг від городян на шкірні недуги чи інфекції, які передалися через ношений одяг, поки що не надходило.

— У Львові протягом останніх років не зареєстровано жодного факту інфекційного захворювання через купівлю вживаного одягу чи взуття, — каже Мирослава Лесюк, 65 років, із міської санепідемстанції. — Такі речі не пропускають в Україну без дезінфекційної обробки. Наші колеги обов"язково проводять бактеріологічні дослідження. Якщо нічого не виявлять, речі надходять у продаж.

Покупці можуть попросити сертифікат. У цьому документі зазначено, якою речовиною проводили дезінфекцію, час та дату процедури. Якщо її здійснили за кордоном, сертифікат перекладають українською.

— Торгують сміттям із Європи, — каже Володимир, колишній власник салону гральних автоматів. — Добре, що нам хоч податкова повернула гроші за патенти. Приміщення, яке ми орендували, оплачено до кінця року. Ще не знаю, що відкриємо в ньому. Нам на початку вересня обіцяють назвати зони в Україні, де зможуть працювати гральні зали. Але чи з того щось вийде? Он у Росії вже другий рік нічого не можуть вирішити.

Зараз ви читаєте новину «Салони гральних автоматів змінили секонд-хенди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути