четвер, 08 липня 2010 19:07

Пам"ятник Софії Крушельницькій встановлять навпроти універмагу

Автор: фото: Олена Дзік
  На Театральному майдані у центрі Тернополя знімають асфальт. Площу вимостять бруківкою трьох кольорів — гірчичного, червоного і коричневого
На Театральному майдані у центрі Тернополя знімають асфальт. Площу вимостять бруківкою трьох кольорів — гірчичного, червоного і коричневого

У Тернополі почали ремонт головної площі міста — Театрального майдану та прилеглого бульв. Шевченка. Робітники зняли верхній шар асфальту. Натомість покладуть бруківку трьох кольорів, а ще замінять у фонтанах камінь на граніт та вмонтують сучасне освітлення. Навпроти центрального універмагу встановлять бронзовий пам"ятник Софії Крушельницькій.

— До Першої світової війни Театральний майдан та бульвар Шевченка були пішохідною частиною міста, — розповідає Віктор Стареньков, 57 років, заступник начальника міського управління архітектури й містобудування. — Сьогодні тернополяни також тут збираються, проводять мітинги, але заважають машини. Це ж не проїзд для крутеликів. Після реконструкції автівками можна буде заїжджати тільки під арку до міліції та до вулиці Кульчицької.

На реконструкцію потрібно 6 млн грн. Гроші на ремонт є, але місцевим також пропонують долучитись до робіт.

На реконструкцію потрібно шість мільйонів

— Ми постійно чуємо від багатьох заможних тернополян, як вони люблять рідне місто. І вчать владу, що необхідно зробити, — каже міський голова Роман Заставний, 38 років. — Тепер є шанс на власному прикладі довести цю любов, вклавши свої кошти в реальну справу. Розіб"ємо майдан на квадрати та пронумеруємо. Метр коштуватиме 150–170 гривень. Городяни, які куплять шматок площі, отримають сертифікат і зможуть по кресленнях звірити, де їхні метри. Потім приводитимуть сюди своїх дітей і казатимуть: "Ось цей клаптик нашого майдану вкрили бруківкою завдяки мені".

Відремонтувати площу планують до кінця року.

У центрі Львова відновлюють бруківку

На центральному просп. Свободи у Львові планують зняти кількасантиметровий шар асфальту та відновити бруківку.

— Не знаю, який то треба було мати розум, щоби бруківку закатати асфальтом, — каже Андрій Садовий, 41 рік, мер Львова. — Ніхто не пам"ятає вже, чиїх рук справа, швидше за все, це зробили ще за часів Радянського Союзу.

Цього року планують відреставрувати ділянку від пл. Галицької до вул. Памви Беринди. Решту — наступного року. На час ремонту транспорт їздитиме правим боком проспекту, зараз там односторонній рух.

У центрі Рівного біля обласного муздрамтеатру другий рік споруджують підземний торговий комплекс "Метроград-2". Будівництво проходить під Театральною пл. та вул. Соборною. Рух транспорту цією ділянкою поновили від початку тижня. Відкрити комплекс мають до Дня Незалежності.

Зараз ви читаєте новину «Пам"ятник Софії Крушельницькій встановлять навпроти універмагу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути