понеділок, 02 квітня 2012 07:45

Новації соціальної політики від президента

Після того як президент України Віктор Янукович озвучив головні завдання соціальної політики на 2012 рік, цю тему активно обговорюють у країні. Аналіз заявленого, різнопланових думок експертів та політиків свідчить про реальність ініціатив, їх комплексність і системність. Але щоб утілити заплановане в життя, доведеться подолати шалений спротив чиновницько-бюрократичного апарату, який звик дбати про себе, а не про людей.

Віктор Янукович поставив чітке завдання перед державними службовцями. Суть його: влада повинна оперативно реагувати на соціальні потреби громадян. Має йти до людини, а не громадянин, принижуючись, днями, тижнями, а іноді цілими місяцями та роками просити у чиновників те, що йому належить по праву. Президент говорить, що більше такого не стерпить. Час переходити від безсистемності до повноцінної адресної допомоги.

За останніми підрахунками, на реалізацію соціальних ініціатив у 2012-2013 роках потрібно приблизно 25 млрд грн. Скептики та песимісти кажуть, що така сума непідйомна для теперішньої України. Проте фахівці, які працюють із цифрами, протилежної думки.

Позаторік валовий внутрішній продукт України зріс на 4,2%. 2011-го — ще на 5,2%. Так, за два роки з 15 утрачених відсотків удалося повернути дві третини — 9,4%. Цього року уряд прогнозує зростання економіки максимум на 7,9% і мінімум — на 6,5%. Отже, з'являється можливість перейти до безпосереднього втілення в життя соціальних ініціатив.

Розгляньмо реальні надходження до державного бюджету від початку поточного року. За січень-лютий до Пенсійного фонду додатково надійшли 1 млрд грн, а також із інших джерел — іще 3 млрд грн. Якщо розглядати із прицілом на рік, то можна говорити про 14 млрд грн.

Кого ж стосуватимуться соціальні ініціативи президента насамперед?

Тих, хто найбільше потребує турботи та допомоги держави. Перш за все мова йде про підвищення пенсій і виплат старшим людям. За останні два роки пенсію поступово підвищать у середньому на 40%. Але цього, за словами Віктора Януковича, недостатньо. Тому 1 травня майже 9 млн українських громадян, які вийшли на пенсію до 2008 року, повинні щомісяця додатково отримувати по 100 грн.

Другий напрямок — підтримка малозабезпечених, незалежно від віку. Інвалідам і пенсіонерам, які живуть у малозабезпечених сім'ях, додатково щомісяця виплачуватимуть по 168 грн. А дітям із малозабезпечених сімей — по 260 грн. Також глава держави доручив підвищити прожитковий мінімум: 2012 року цей показник зросте на 14%.

Третім напрямком має стати допомога тим, хто хворіє. Віктор Янукович доручив Кабінету Міністрів поступово запровадити референтні ціни на ліки. Референтна ціна — це фактично середня ціна медичного препарату: вартість у п'яти різних країнах, поділена на 5. Не секрет, що ціни на деякі ліки в Україні вищі, ніж у Польщі чи у Росії, часом навіть удесятеро. Більше такого неподобства не буде.

Ще одне слово, яке треба буде вивчити українським громадянам, — це "реімбурсація", тобто відшкодування вартості ліків для важкохворих. Зараз госпіталізуватися до наших медзакладів без грошей сенсу немає: майже всі ліки доводиться купувати власним коштом. Держава спроможна закупити лише невелику кількість препаратів для дітей, хворих на онкологію чи гемофілію, або, наприклад, для ВІЛ-інфікованих і діабетиків. Тому і з'явилася ініціатива про запровадження системи часткового відшкодування вартості ліків для тих груп важкохворих пацієнтів, де спостерігаються найвищі захворюваність і смертність.

Загалом можна сказати, що початок — є. А далі слід чекати реальних системних кроків. Іншої альтернативи, на думку Віктора Януковича, Україна не має.

Зараз ви читаєте новину «Новації соціальної політики від президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути