Ексклюзиви
середа, 17 жовтня 2007 07:02

На полі фермера знайшли усипальницю воєначальника

Автор: фото: Наталя ЛАЗУКА
  Науковець Микола Бандрівський показує кам’яний майданчик усипальниці, знайденої на полі фермера в селі Швайківці Тернопільської області
Науковець Микола Бандрівський показує кам’яний майданчик усипальниці, знайденої на полі фермера в селі Швайківці Тернопільської області

Неподалік села Швайківці Чортківського району Тернопільської області археологи розкопали усипальницю VI ст. до н. е.

— Очевидно, тут поховали одного з воєначальників західного угрупування Невриди, — каже керівник експедиції, науковий співробітник відділу археології Інституту українознавства ім. Крип"якевича Академії наук України Микола Бандрівський, 43 роки. — З давньоарійської мови Неврида — це годувальниця нових міст. Про неї ще Геродот згадував. Це була одна з найдавніших держав, яка межувала зі Скіфією на північному заході.

В усипальниці знайшли п"ять мисок, два кухлі, бронзовий казан, дві бойові сокири, бронзове сито для проціджування вина, три панцири. Археолог показав їх. Залізні лусочки сильно поржавіли. Їх довелося вирізати разом із глиною.

— Захисних обладунків на Західній Україні раніше ми не знаходили, — розповідає Микола Бандрівський. — Лише окремі лусочки. А тут цілі панцири. У три-чотири шари залізні лусочки нашивали на шкіряну основу. Звичайними стрілами та списом важко було пробити такий панцир — хіба сокирою.

Археолог показує поржавілу бойову сокиру.

— Вона має спеціально збільшену вагу обуха та коротке лезо, — пояснює науковець. — При ударі сила ваги йшла в одну точку. Це дуже страшна зброя.

— Я радий, що пам"ятка врятована, — каже 25-річний Василь Ільчишин, науковий співробітник підприємства "Подільська археологія", який допоміг знайти усипальницю. — Її не встигли пограбувати. До останніх днів поле розорював місцевий фермер Іван Мудрий — сіяв горох. На тій місцевості плоскогір"я й пагорб дуже вирізнявся. Виднівся камінь, який зачепило трактором. Восени, коли орали, об те каміння навіть плуги поламали.

Зараз ви читаєте новину «На полі фермера знайшли усипальницю воєначальника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути