понеділок, 20 серпня 2012 07:45

Львову бракує музею приватних колекцій

Львівські музеї залишилися поза увагою вболівальників під час Євро-2012. У червні місто відвідали 150 тис. туристів із понад 30 країн світу, проте у музеях були лише кілька сотень іноземців. Чого бракує львівським закладам культури, щоб стати цікавими для туристів і львів'ян, розповідає міжнародний тренер із музейного менеджменту Данута Білавич, 47 років.

Які музеї Львова успішні?

— Ті, які намагаються створити щось нове для відвідувача. Вдало використовує площу Національний музей. Вони влаштовують майстер-класи для школярів привозять виставки з-за кордону. У Палаці Потоцьких активно співпрацюють з колекціонерами. Нещодавно показували виставки історичних коштовностей та японської мініатюри. Добре працює львівський Музей історії релігії. Екскурсії підземеллям — це яскраве шоу, у них завжди багато відвідувачів.

Яким повинен бути музей, щоб туди йшли відвідувачі?

— Має бути унікальна експозиція, вдале місце розташування, бажано в центрі міста, професійний персонал. Окрім постійної експозиції, треба будувати хоча б із 10 змінних тематичних виставок на рік. Великим попитом у відвідувачів користуються інтерактивні екскурсії для різних вікових категорій, майстер-класи, зустрічі. І, звісно, промоція та невисока ціна квитка — не більше ніж 20 гривень. У львівських музеях вищих цін просто немає.

Чим заохотити туристів?

— Рекламувати. Наприклад, Музей Соломії Крушельницької провів цикл культурно-освітніх заходів для школярів "Львів музичний". У цей час відвідуваність збільшилася в кілька разів. Не всі львівські музеї мають сайти різними мовами, прес-секретарів, працівників, які володіють іноземною. А без цього не те що іноземці, львів'яни не дізнаються про музей. Інформацію поширює також відділ промоції Львівської міської ради. Реклама на біґ-бордах та сіті-лайтах підняла б відвідуваність у рази. Але це дуже дорого, у бюджет музею не закладені витрати на рекламу. Співпраця зі школами, гідами, екскурсійними агенціями також дає позитивний результат.

Якого музею бракує?

— Музею приватних колекцій. Такого, наприклад, як Одеський муніципальний музей імені Олександра Блещунова. Такі завжди є цікавими для відвідувачів. Вдома у львівських колекціонерів, музичних діячів, художників зберігаються унікальні предмети старовини, мистецтва, архіви. Вони готові передати їх для експонування. Наприклад, дослідник українського звукозапису Степан Максимюк із США хотів подарувати Львову свою унікальну колекцію архівних грамплатівок. Проте створення нового музею — це дуже складний і тривалий процес. Потрібно виділити окреме приміщення, залучити кошти, набрати штат науковців, які могли б фахово опрацьовувати музейні раритети та побудувати експозицію.

Зараз ви читаєте новину «Львову бракує музею приватних колекцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути