понеділок, 25 червня 2012 00:15

Пільгові кредити можуть отримати дві тисячі сімей

Про умови участі у програмі "Доступне житло" розповідає 57-річний Роман Богуславський, голова львівського управління Державного фонду сприяння молодіжному будівництву.

— Громадяни мають можливість отримати банківський кредит на придбання житла під 16 відсотків річних. З них 13 відсотків відшкодовує держава. Площа квартири не повинна перевищувати 40 квадратних метрів для сім'ї з однієї-двох осіб, 58 квадратних метрів — для більших родин. Ціна квадратного метра у Львові має бути не вища п'яти тисяч гривень, поза обласним центром — чотири тисячі. Можливе перевищення площі і вартості на 25 відсотків. Але надлишок покупець сплачує за банківською ставкою.

— Потрібно стояти на квартирній черзі або потребувати поліпшення житлових умов. Сукупний дохід позичальника і членів його сім'ї не може перевищувати 10-кратного розміру середньомісячної зарплати в регіоні (зараз це приблизно 24 тис. грн. — "ГПУ"). Видатки на повернення кредиту мають становити не більше 40 відсотків загального доходу сім'ї. Поручителя брати не можна. Місце прописки не має значення. Деталі можна отримати у будні з 14.00 до 18.00 на вулиці Винниченка, 12. Там надають консультації представники нашого фонду, банків і фірм-забудовників.

Скільки об'єктів беруть участь у програмі?

— На цей рік із бюджету на нашу область виділили 55 мільйонів гривень. За них можемо прокредитувати біля двох тисяч квартир. Три сім'ї вже отримали виплати, 170 подали заяви на участь. Зараз нам запропонували близько 500 помешкань. Їх визначає комісія Міністерства регіонального будівництва у Києві. Уже зводиться житло в Самборі, Дрогобичі, Лапаївці, Ходорові, Львові — на вулицях Круглій і Роксоляни. Забудовники зацікавлені в участі у нашій програмі, адже для них це живі гроші.

Люди бояться, що після виборів виплати припинять.

— Зараз готується законопроект про бюджетне забезпечення програми. Тобто у найближчі п'ять років гроші гарантовано будуть. За цей час можна повністю облаштувати своє житло і спокійно виплачувати кредит, навіть 16-відсотковий. Зрештою, схожа програма у нас діяла сім років тому. 720 сімей отримали квартири й досі отримують компенсацію. Затримка можлива лише у перші два місяці року.

6250

гривень — це найбільша ціна за 1 кв. м житла в домах області, які забудовники пропонують долучити до програми пільгового кредитування. Усі розташовані у Львові — на вул. Круглій, Величковського та Хмельницького. Найдешевше, 4 тис. грн за "квадрат", бере будівельна фірма в селищі Шкло Яворівського району.

 

Зараз ви читаєте новину «Пільгові кредити можуть отримати дві тисячі сімей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути