четвер, 10 вересня 2009 18:56

Льотчик Володимир Топонар просить помилування

Народні депутати звернулися до президента України з проханням помилувати 52-річного Володимира Топонара — командира літака Су-27, який розбився 2002 року у Львові на Скнилові.

Він єдиний з усіх організаторів авіаційного шоу відбуває покарання. Сидить у Кагарлицькій виправній колонії N 115 Київської області.

2005-го військовий суд призначив Топонару 14 років колонії. Другому пілоту Юрію Єгорову — 8 років, згодом йому зменшили термін на половину. Чотирьох генералів, які курирували захід, виправдали.

— 27 липня на заходах із нагоди сьомих роковин Скнилівської трагедії я спілкувався з родинами загиблих, — говорить нардеп Іван Денькович, 46 років. — Бачив, що вони не тримають зла на пілота, і тому ініціював заяву, — каже депутат.

Звернення також підписали депутати Степан Курпіль із БЮТу та Петро Писарчук із "Партії регіонів", військові льотчики.

Володимир Топонар — полковник, льотчик-випробувач першого класу зі стажем 27 років. Виконував фігури вищого пілотажу на міжнародних авіашоу.

— Катастрофа на Скнилові сталася через брак палива для тренувань льотчиків перед цим польотом, — вважає нардеп. — Топонар до останнього не катапультувався, намагався відвести літак від натовпу. Його викинуло з кабіни при катапультації напарника Єгорова.

Володимир Топонар також просить помилування. Вини не визнає. Каже, що став "цапом відбувайлом". Матеріали називає сфальсифікованими, бо судових експертів з авіації в Україні немає. Говорить про знущання у в"язниці.

— Я би назвав це не колонією, а знущально-каральним закладом, де над полковником, хай у запасі, можна знущатися сержантам і прапорщикам, — написав в офіційній заяві.

— Я не сумніваюся, що президент підпише помилування, — розлючено каже голова організації "Скнилівська трагедія" 60-річний Стефан Козак. — Депутати піаряться. Загинуло 77 людей — а винних нема? Топонар не відсидів ще півстроку, а вже просить про помилування. Це незаконно.

Додає, вирок військового суду був несправедливим. Покарали лише пілотів, а замовники шоу залишилися на волі.

Зараз ви читаєте новину «Льотчик Володимир Топонар просить помилування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути