Ексклюзиви
пʼятниця, 05 вересня 2008 07:11

"Київстар" із "Піккардійською терцією" вчать львівських школярів мобільної культури

  Учні п’ятих і шостих класів середньої школи №28 у Львові
Учні п’ятих і шостих класів середньої школи №28 у Львові

Першого вересня на відкритий урок до учнів п"ятих і шостих класів середньої школи N28 у Львові завітали представники компанії "Київстар" та учасники вокальної формації "Піккардійська терція". Музиканти навчали дітей культури користування мобільними телефонами.

Соціальну програму "Мобільна культура" започаткував національний мобільний оператор "Київстар". Подібні відкриті уроки відбулися в семи містах України. Їх проводили артисти і спортсмени. Окрім "Піккардійської терції" у Львові дітям про правила мобільного етикету розповідали Сніжана Єгорова — у Києві, Андрій Доманський — в Одесі, Катерина Серебрянська — в Сімферополі, Максим Неліпа — у Дніпропетровську, Вадим Гасанов — у Харкові та Андрій Буряк — у Донецьку.

На відкритий урок із "Піккардійською терцією" в актовій залі школи зібралися понад 100 школярів. На запитання тенора гурту Андрія Капраля, хто з них має мобільні телефони, усі підняли руки.

— Ви, напевно, краще від нас знаєте, як та для чого можна використовувати телефони, — каже Андрій Капраль. — Але мусите пам"ятати, що це не тільки забавка та контакти з товаришами. Це зв"язок із вашими батьками. Важливо після уроків дати знати татові чи мамі, що у вас закінчилися заняття, де ви є та чим займаєтеся.

Музиканти розповідали дітям повчальні історії з власного життя, коли мобільні телефони створювали незручності для оточуючих.

Інколи у театрі під час вистави хвилюючий момент, напружена пауза на сцені, а в залі починає лунати мелодія мобільного, — розповідає керівник вокальної формації Володимир Якимець. — Це неприємно. Ви уявляєте, що я виходжу на сцену з увімкненим на увесь звук мобільним. І під час виступу до мене хтось телефонує, а я прошу глядачів зачекати, щоб поговорити. Таке ніколи не трапиться. Ми маємо поважати людей навколо себе і реагувати на позначення у громадських місцях. Наприклад, якщо в театрі висить плакат із перекресленою телефонною трубкою, ми повинні вимкнути телефон або перевести його у беззвучний режим.

Музикант додає, що правила користування мобільним телефоном нагадують йому правила дорожнього руху.

— Відмінність у тому, що коли ти не знаєш, як поводитися на дорозі, то можна завдати собі фізичних клопотів, — каже Якимець. — А якщо не мати поняття про культуру спілкування, то — душевних. Бо від цього залежить, як ти почуватимешся та як до тебе ставитимуться оточуючі.

Після повчальних історій музиканти все ж дозволили дітям залишити телефони ввімкненими.

— Сьогодні можете не вимикати телефони, а використовувати їх з розважальною функцією, тобто записувати пісні та робити фото, — запропонував дітям Андрій Капраль.

Пісні "Капелюх" та "Старенький трамвай" діти заспівали разом із "Піккардійською терцією".

Мені сподобався сьогоднішній урок, — каже Діана Ткачук з 5-Б класу. — Як поводитися з мобільним телефоном, мене вчила мама, але буде цікаво послухати про це й на заняттях.

Викладання культури користування мобільним зв"язком у школах — це пріоритетна для нас програма, — каже Тетяна Лупій, спеціаліст зі зв"язків із громадськістю філії компанії "Київстар" у Львові. — До 22 тисяч шкіл по усій Україні надійдуть спеціально розроблені посібники та наочні матеріали. Методичні рекомендації для вчителів з етики користування мобільним телефоном ми розробили разом із Міністерством освіти. Посібник укладали з допомогою психолога. Тому всі рекомендації доступно викладені та легкі для сприйняття.

Спеціальними рекомендаціями зможуть скористатися і батьки. У посібнику є поради, як навчити дитину розмовляти по телефону, де доречно ставити дзвінок у віброрежимі, а де — вимикати.

— Посібник містить комплекс норм та правил про користування мобільним телефоном під час занять на уроках, у громадських закладах, у транспорті, — додає Тетяна Лупій. — Дітей змалечку треба вчити, як коректно використовувати засоби зв"язку у громадських місцях та за їх межами. Перевірити рівень знань у дітей вчителі зможуть  за допомогою тестів, опублікованих у посібнику.

Учні 5–7 класів опановуватимуть мобільний етикет протягом року. Учителі знайомитимуть із ним дітей на позашкільних заняттях. Фахівці компанії "Київстар" та педагоги вважають, що школярі такого віку ще піддаються впливу наставників та батьків.

— Нас, педагогів, мобільного етикету ніхто не вчив, — каже директор СШ N28 Стефанія Притуляк. — Ми приходимо до цього за допомогою книг, власного досвіду та завдяки сьогоднішній акції від "Київстару". У п"ятих і шостих класах вчаться діти тієї вікової категорії, на яких ще можна впливати. Але задля більшого ефекту їм потрібен приклад, бо вони все здебільшого сприймають емоційно. Тому візит та розповіді музикантів наші учні запам"ятають надовго.

Тему культури користування мобільним телефоном внесли до Національної програми виховання та розвитку дітей.

— Ця програма — позитивна річ, — каже Володимир Якимець. — Як на мене, мобільної культури, як такої, потрібно дітей навчати змалечку. І цим повинні займатися не лише вчителі, а й батьки. Дитина росте з сімейними традиціями, уставами та правилами. Ми з радістю прийняли запрошення взяти участь у такому заході, тим паче, я сам випускник 28-ї школи. Сподіваємося, що донесли школярам інформацію й отримаємо позитивні результати.

— "Київстар" прагне кращого майбутнього для кожного українця та нашої країни, — розповідає керівник департаменту із корпоративних зв"язків "Київстар" Жанна Ревнова. — Діти — найважливіші у нашому житті. Важливо, щоб вони виросли всебічно розвиненими, вихованими та культурними людьми. Розуміння та застосування культурних норм при користуванні мобільним зв"язком дозволить дітям знаходити взаєморозуміння у спілкуванні з людьми.

Після закінчення відкритого уроку музиканти вручили дітям подарунки від "Київстару". Кожному школяреві дістався пакет із блокнотом, маркером та закладками для книг. У нових записниках музиканти "Піккардійської терції" залишали школярам автографи на згадку.

Зараз ви читаєте новину «"Київстар" із "Піккардійською терцією" вчать львівських школярів мобільної культури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути