Фестиваль автентичної карпатської кухні відбудеться 21–22 серпня у селі Спас Коломийського району на Івано-Франківщині.
— Будемо презентувати здорову традиційну їжу Карпатського регіону. Хочемо привчити українців вживати більше органічних продуктів, — каже 60-річний Богдан Пернак з обласної асоціації "Чиста флора"".
У Спасі живуть 3 тис. людей. Село лежить на горбах уздовж гірської річки Пістиньки. З усіх боків населений пункт оточують ліси. Прихильники органічного господарства облаштовують його за принципом екологічного поселення.
— Екологічні села виглядають так — оселя, сад, далі йде город і місце, де ти закопуєш, переробляєш відходи. Сусідні двори розташовуються за такою самою схемою. Тобто біля твого будинку немає ніякого сміття, — пояснює Пернак. — Місцеві жителі займаються органічним землеробством, виробляють екологічно чисті продукти. Найбільшою популярністю користуються їх фіточаї, сушені та мариновані білі гриби, бринза.
Екологічно чисту продукцію із Карпат хочуть постачати в українські супермаркети і за кордон.
— В Україні 200 тисяч гектарів землі використовують для органічного сільського господарства. А законопроект про ведення такого господарювання у Верховній Раді досі не прийнятий, — бідкається Михайло Стовпюк, 43 роки, виробник екопродукції з Івано-Франківська.
Коментарі