понеділок, 21 січня 2013 00:45

"Чотири сутки підряд робив. Обідав папіросами"

Автор: Фото: Ігор ХОМИЧ
  Водій оглядає трактор на площі Старий Ринок у ніч з 11 на 12 січня. Напередодні майже не сніжило, але комунальники все одно розчищали дороги цілу ніч
Водій оглядає трактор на площі Старий Ринок у ніч з 11 на 12 січня. Напередодні майже не сніжило, але комунальники все одно розчищали дороги цілу ніч

О 01.30 стукаю у ворота шляхоремонтного підприємства Галицького району на вул. Князя Льва неподалік центру Львова. У дворі гавкає собака. Відчиняє диспетчер 21-річний Андрій Камуть. Він без шапки і куртки.

— Цить, я сказав, — відганяє чорного кудлатого пса. — Не бійтеся, не кусає. Він нашу техніку береже, — киває на подвір'я.

На території з десяток вантажівок, тракторів, посередині стоїть міні-трактор "хюндай".

— Новенький автонавантажувач, тільки з нового року отримали, — продовжує диспетчер. — "Хап-хап" його називаємо. Маємо ще такий більший. Але цей компактний, повертається на одному місці, як робот.

Веде вузькими сходами на другий поверх. У невеликій кімнаті два старі дивани і ліжко. В кутку холодильник округлої форми, на столі електрочайник та дві чашки. На стіні прикріплений старий телевізор. Двоє чоловіків років за 30 дивляться фільм.

— Виїжджаємо найчастіше після другої ночі, — говорить Андрій. — Усе від погоди залежить, у снігопади три рази по одному й тому ж маршруті можна їздити. Поки доїдеш до кінця вулиці, снігу намете, ніби і не чистили нічого.

Сідає за стіл, щось записує на аркуші. Дістає з внутрішньої кишені куртки кілька пластикових карток на пальне. Роздає по дві. Чоловіки одягаються і йдуть надвір розігрівати машини.

— В середньому за ніч на машину йде 30-40 літрів бензину, — говорить диспетчер. — На сьогодні заплановано більше 40 вулиць. Беремо два трактори та одну машину-піскорозкидач. Ще одна на ремонті, інші дві під'їдуть під ранок. До сьомої ранку треба справитися.

На вулиці -2°С, снігу немає. Сідаємо у білий МАЗ, що розкидає піскосуміш. У салоні просторо, між сидіннями купа паперів і тек. Водій 55-річний Богдан Гіке докурює, вмикає пічку, рушаємо. Трактори виїжджають першими.

— Об'їхати район усе одно треба, — каже Богдан Петрович. — Десь може бути ожеледиця. Вчора гірше було — падав сніг. Виїжджали шість тракторів і чотири машини. Сьогодні основне — посипати підйоми на Драгоманова, Самчука, Коцюбинської, Кирила та Дібровній.

На вул. Ужгородській обабіч припарковані автомобілі. Обережно просуваємося між ними. На тротуарі двоє хлопців забавляються, хочуть кинути третього в сніг.

— Ой, ше не таке можна побачити, — вигукує водій. — Чуть не кожну ніч драки. На то не звертати уваги. Відробив сутки, переспав удень, далі ніч — та знов на роботу. Буває і без вихідних, і без свят. Найбільше чотири сутки підряд робив. Обідав папіросами — ніякий був. У комунальній службі працюю 27 років. В середньому заробляю 2 тисячі. Жінка сміється, шо якраз на сигарети й стає. По чотири пачки в день викурюю. А найбільше мав прошлої зими в січні — 3 тисячі. Але пахав тоді 31 ніч безперестанку.

Повертаємо на вул. Замкову. Хвилину тому її прочищали трактори, засипали весь тротуар снігом.

— А двірники як ся втішать, — сміється Богдан Петрович. — У нас із ними война. Вони сваряться, що ми їм натрушуємо снігу на тротуар. А самі вранці лопатами скидують потім усьо назад на проїжджу часть. Від початку зими я висипав понад 800 "кубів" піскосуміші. Вдвічі більше, ніж торік. Добре хоть якісна, а то минулого року в ній було мало солі, тому сніг слабо танув.

Неподалік польського консульства крутий підйом, їдемо заднім ходом.

— Тут хіба так можна, — пояснює водій. — Як сам собі посиплеш, так по тому піску і виїдеш. Інакше, наче на санках, ковзатимеш. Два роки тому я тутка як передом покотився, то мало не спинився в будівлі лікарні.

Близько 20 хв. посипаємо піском сусідні вулиці. Їдемо на просп. Свободи. Біля пам'ятника Міцкевичу водій виходить покурити.

— Наша база, — Андрій Камуть показує на купу снігу біля пам'ятника. — Ми єдиний район у Львові, шо не кучкує сніг біля тротуарів. Інакше в ньому загрузли б. Збираємо з доріг тими "хап-хапами" й звозимо сюди. Тут спускаємо в каналізаційні люки. Під низом річка Полтва, у неї така страшна течія — усе забирає.

О 6.30 комунальники завершують розчищати і посипати дороги. Повертаються на територію шляхоремонтного підприємства, збираються по домах.

— Зара прийде друга зміна, — каже Андрій Камуть. — Із сьомої ранку до обіду сміття вивозитимемо. Є ще один виклик на вулиці Крушельницької. Там якась аварія водопроводу сталася — розрили, треба закопати.

130

одиниць снігоприбиральної техніки є у Львові. Під час сильних опадів використовують усі.

 

Зараз ви читаєте новину «"Чотири сутки підряд робив. Обідав папіросами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути