неділя, 21 квітня 2013 17:39

"Простота еко-стилю краща за розкіш і позолоту", - дизайнер
8

Фото: Фото: Андрій Шматов

Власниця салону інтер'єру бельгійської марки "Фламант" Ірина Біленчук розповідає, що зараз на піку моди еко-стиль і радить відмовитися від золота і глянцю.

Як зі смаком оздобити маленьку квартиру чи хатину на природі? Як візуально її розширити?

Стиль оформлення будинку визначається місцем, де він стоїть. Якщо навколо красива природа — не потрібно будувати садибу з надмірностями, побаченими у Версальському палаці. Потрібно створити максимально відкритий простір — максимально великі вікна, можна навіть прозорі стіни. На природі людина і так перебуває в ідеальних умовах, просто не потрібно від них відгороджуватися, а лише підіграти їм.

Щоб кімнати не були прохідними, послуговуйтеся розсувними перегородками. Вони звук не ізолюють, але буде цікаве проникнення одного приміщення в інше. Студія — ідеальне помешкання для творчого одинака.

Потрібно продумувати також зонування світлом.

Які тенденції в Європі?

Зараз на піку еко-стиль - це культура максимального відторгнення всього хімічного, пластикового. Зважаємо на тактильність, на те, щоб речі були приємними і теплими на дотик. Інтер'єр будинку повинен знімати стрес від шаленого ритму життя. Ми забули, для чого будуємо будинки. Ми робимо свій дім не для того, щоб показувати картинку в журналі чи хвалитися перед сусідами. Це потрібно для зручності життя і насолоди перебування тут.

У малометражці прості меблі — це найкраще. Три роки тому мені казали, що це навряд чи стане популярним у нашій країна, де немає середньому класу, а є лише люди малозабезпечені і олігархи. Багато міщан кажуть: це надто просто. У людей і досі інерція прагнення до розкошів. Це вал, який набрав обертів у часи перебудови. Уся Європа зараз вважає розкішшю максимальну простоту, в Україні культивується інше: всі прагнуть оточити себе чимось помпезним, блискучим, золотим.

Предмети розкоші стали зараз моветоном?

Я не відкидаю золота. Але його потрібно давати дозовано, смачно сполучати з простими речами й текстурами. Розкіш можна показувати цікавими методами. Наприклад, оживити лаконічний сучасний стиль хай-тек можна якоюсь однією антикварною річчю з розкішною позолотою і керамічними вставками. Вона виглядатиме в сучасному інтер'єрі, як як красива брошка. На антикварній виставці пропонують навіть старі шуфлі для прибирання. Їх можна поставити просто для краси, а користуватися звичайними.

Які кольори порадите для оздоблення помешкання?

Кольорова гама щороку поповнюється модними дизайнерськими течіями. Ще недавно на піку моди була пастель. Зараз ми повернулися до яскравих відтінків — переважають лимонний, салатовий, бузковий, колір фуксії. Але я ніколи не закликаю клієнтів дотримуватися модного тренду. Добираю колір до помешкання виходячи з уподобань і доцільності. Якщо зараз модний колір фуксії, а вам він неприємний, не женіться за модою. Використовуйте тільки улюблені відтінки.

В чому полягає функціональність еко-стилю?

Намагаємося залишити природний первинний вигляд дерева. Безумовно, воно обробляється і покривається воском. Але в жодному разі — лаком чи хімічними фарбами, які смердять. Та й доторкнутися до глянцевої поверхні зайвий раз боїшся, щоб не подряпати. Тенденція актуального стилю в тому, що не треба боятися користуватися цими речами. Найменша тріщинка, подряпина — додають речам шарму.

Пропоную льняні штори. Що може бути прекрасніше за льон? Багато провідних фабрик роблять свої колекції у льоні. Він може бути по-різному оброблений, мати різні фактури — щільнішим, м'якішим. З ним теж можна красиво грати.

Продаємо "заіржавлені" старі ключі. Також окремо продаємо старі іржаві клямки. Це атмосферні речі. Я маю пса. Вважаю правильним таким стиль інтер'єру, коли ти не боїшся, що пес, поклавши свої лапи на диван, подере і забруднить його. Адже на всіх диванах чохли, їх потім знімають і перуть. Це практично. Змінні чохли на м'яких меблях — це теж європейська тенденція.

Що би ви назвали безсмаком в інтер'єрі?

Дуже багато людей намагаються в свої маленькі квартирки втулити неокласицизм, бароко, чомусь: ми побачили по різних країнах і починаємо всотувати себе культуру замків, палаців. Парижу. Версаля. Просто хочемо маленькі фрагменти того, що нам особливо сподобалося в Європі, втулити в малометражні квартири. В новобудові на харківському масиві таке примудряються зробити. Позолочують стелі. Встановлюють на стіни поліпропіленові декори і фарбують їх також у золото — це несмак.

Є в Києві нові будинки, які назвете стильними?

У нас зараз не будують жодного сучасного архітектурного об'єкта, про який можемо сказати, що це надбання України, яким можуть пишатися наші нащадки. Жодного прикладу немає. Вознесенська вулиця на подолі має претензію. Але зовсім не смачно зроблена, м'яко кажучи. Там усе лялькове. Але це красивість, а не краса. Декорація. Декорація не може бути набутком країни через якийсь час. Київ зовсім спотворюється. Знищується хороше. У 70-ті роки моя мама, корінна киянка, шкодувала, що на Андріївському узвозі знесли дерев'яні будинки. У 90-ті роки вона зі сльозами на очах розповідала, як зруйнували Сінний ринок на вулиці Воровського. Зараз як проводять реконструкції: знімають ліпку, а все зашивають поліуретаном. Бо іноземний інвестор гроші вклав. Вигляд Києва його не сильно хвилює.

Зараз ви читаєте новину «"Простота еко-стилю краща за розкіш і позолоту", - дизайнер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути