четвер, 04 червня 2009 10:07

Світ згадує трагічні події на площі Тяньаньмень

Світ згадує трагічні події на площі Тяньаньмень
У четвер, 4 червня, світ згадує 20-ту річницю масштабних студентських заворушень на Тяньаньмень - головній площі Пекіна.

У КНР офіційно цієї дати немає, однак влада заздалегідь подбала, щоб день минув "без пригод".

Студентські заворушення, що спалахнули в Пекіні 15 квітня 1989 року, досягли кульмінації 4 червня. Тоді Народно-визвольна армія Китаю за допомогою танків придушила виступи учнів, які вимагали проведення демократичних реформ. За твердженням правозахисних організацій, більшість із активних учасників тих подій і досі перебувають у в"язниці.

Відомо, що в результаті сутичок в центрі Пекіна загинули як мирні жителі, так і військовослужбовці, однак про конкретну кількість жертв досі ведуться суперечки. За офіційними даними, загинула 241 особа, близько 7 тисяч отримали поранення, правозахисники говорять про тисячі загиблих.

Офіційний Пекін називає заворушення на Тяньаньмень "подіями", даючи зрозуміти, що учасники студентських повстань не цілком розуміли політику уряду та партії.

Крім того, влада КНР напередодні річниці студентських заворушень з кінця травня почала посилювати заходи безпеки у столиці. Так, на площі Тяньаньмень з"явилися броньовані фургони, було значно розширено контингент поліцейських і "людей у цивільному".

За даними західних ЗМІ, минулого тижня поліція намагалася перешкодити цілому ряду акредитованих в Пекіні знімальних груп вести репортажі із головної площі Китаю. Влада також блокувала доступ до таких популярних соціальних мереж, як Twitter і файлообмінник типу Flickr для того, щоб не пропустити в китайський сегмент інтернету неполіткоректні висловлювання про події 1989 року, повідомляє РІА Новості.

Зараз ви читаєте новину «Світ згадує трагічні події на площі Тяньаньмень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути