вівторок, 10 листопада 2009 07:34

Звільнення "Аріани" не є справою української влади - МЗС

Звільнення "Аріани" не є справою української влади - МЗС

Питання щодо звільнення українських моряків з судна "Аріана" є найскладнішим з тих, які стоять перед міністром закордонних справ. Це системна проблема для України.

Про це у понеділок ввечері в ефірі Шустер Live заявив глава МЗС Петро Порошенко.

Він повідомив, що 75,5 тисяч українських моряків працюють на кораблях.

"90% з них не під українським прапором і поза межами дії українських законів. Жодна держава не може вести переговори з терористами. Це справа компанії, яка експлуатує кораблі", - сказав Порошенко.

Міністр нагадав, що ніхто не веде переговори з терористами, які, наприклад, захоплюють літаки. За його словами, єдиний випадок у світі, коли з терористами ведуть переговори і де-факто викупами фінансують і стимулюють терористичну діяльність, - це так звана піратська проблема в Аденській затоці.

"Ми отримали відповідь піратів, що заручники мають достатньо своїх ліків і від нас приймати ліки відмовились. Переговори веде грецька сторона. Сприяння щодо забезпечення проведення переговорів - це максимально, що може зробити українська влада", - розповів глава МЗС.

Порошенко зазначив, що запропонував, щоб представники українського спецназу були задіяні в участі у програмі "Аталанта" (операція ЄС з боротьби з піратами - ред.).

"Ми висунули пропозицію, щоб ці спецпідрозділи, які будуть фінансуватись з українського бюджету, супроводжували кораблі під українськими прапором і екіпажем. Будемо намагатись укласти угоду з усіма країнами, під прапором яких ходять наші моряки. Без дозволу цих країн ми не можемо допустити збройні підрозділи на кораблі. Для цього нам треба ще прийняти закон, який дозволить використання збройних сил України закордоном в цих програмах", - додав міністр.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Звільнення "Аріани" не є справою української влади - МЗС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути