середа, 04 липня 2007 08:08

Журналіста ВВС звільнили без викупу

Звільнення журналіста телекомпанії ВВС Алана Джонстона стало можливим завдяки фетві (ухвалі) одного з мусульманських релігійних лідерів.

За словами посередника на переговорах з викрадачами репортера, представника Комітетів народного звільнення Абу Муджахеда, Джонстон був відпущений на свободу без сплати викупу.

Як заявив Муджахед, що утримувала Алана Джонстона угрупування "Армія Ісламу" і бойове крило руху ХАМАС "Бригади Іззеддіна аль-Кассама" спочатку домовилися слідувати вказівкам духовного лідера, чиє ім"я поки не називається. Той випустив фетву, в якій попросив обидві сторони відпустити репортера без будь-яких умов, і вони погодилися.

Глава політбюро ХАМАС Халед Машаль вважає, що звільнення журналіста стало показником порядку, наведеного рухом в секторі Газу після захоплення контролю над територією в середині червня. "Це показує різницю між періодом, коли угрупування [ФАТХ] заохочувало анархію у сфері громадського порядку, і нинішньою ситуацією, коли ХАМАС намагається стабілізувати обстановку", - заявив Машаль.

45-річний британець Алан Джонстон, єдиний, що постійно працював в секторі Газу іноземний журналіст, був викрадений 12 березня 2007 року і звільнений в ніч на середу. "Бути на волі - найфантастичніше, що можна собі уявити. Проте деколи мені було дуже страшно", - розповів Джонстон після звільнення. Він подякував колегам і простим громадянам за підтримку, про яку він дізнавався з повідомлень по радіо, повідомляє в середу вранці Reuters.

Зараз ви читаєте новину «Журналіста ВВС звільнили без викупу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути